Krijg je natuurlijke assertiviteit terug!

Veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen, om assertief te zijn. Assertiviteit vereist dat je jezelf zichtbaar maakt, dat je je verlangens deelt met anderen, en dat je communiceert dat je je eigen behoeftes belangrijk vindt. Eerlijk voor jezelf opkomen is kwetsbaar zijn.

Een veelvoorkomend misverstand is dat je assertiviteit moet leren – dat je moet leren om voor jezelf op te komen. Er worden zelfs cursussen in gegeven. Maar je was ooit al assertief! Baby’s en jonge kinderen hebben geen enkele moeite met zichtbaar zijn, hun verlangens delen, en zichzelf belangrijk maken.

Wat is er fout gegaan? Ergens onderweg hebben we afgeleerd om assertief te zijn. We hebben geleerd dat het gevaarlijk is om zichtbaar te zijn, om je verlangens te delen, of om jezelf belangrijk te vinden. Afhankelijk van de verwachtingen van je opvoeders, kun je met dergelijk gedrag hun liefde verspillen.

En nu durven we niet meer voor onszelf op te komen, omdat we niet wéér gekwetst willen worden. Wie zou het je kwalijk kunnen nemen. Maar het is wel een grote hindernis in je volwassen leven. Als je wilt hebben waar je naar verlangt, zul je er om moeten durven vragen.

De weg terug naar je natuurlijke assertiviteit is in theorie heel simpel: we hoeven ‘alleen maar’ onze ineffectieve gedragspatronen af te leren. Bespaar je de moeite om assertieve vaardigheden te leren. Die vaardigheden heb je al. We moeten onze aandacht richten op onze angst om assertief te zijn.

Er is maar één effectief middel tegen angst, en dat is liefde. Accepteer jezelf, met al je tekortkomingen en pijn uit het verleden, en je angst zal langzaam maar zeker verdwijnen. Dit gebeurt niet van de ene dag op de andere, het vereist wat geduld.

Een goede manier om dit proces te versnellen is EFT (Emotional Freedom Technique). EFT geeft jou het signaal dat je veilig en geliefd bent. Hierdoor kun je pijn uit het verleden genezen, en ga je automatisch ander gedrag vertonen. Het nieuwe gedrag voelt zo natuurlijk dat je soms nauwelijks merkt dat je veranderd bent! Maar je leven wordt wel rijker.

In onderstaand filmpje pas ik EFT toe op de angst om te vragen om wat je wilt. Tik mee en genees!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Laat oude blokkades los

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Plaats een reactie