Stoppen met twijfelen

Een tijdje terug schreef ik over omgaan met moeilijke beslissingen. Vandaag is mijn onderwerp een veel alledaagser probleem: twijfelen over van alles en nog wat. Wel of niet naar dat feestje gaan, dit dragen of dat, deze uitnodiging aannemen of toch die andere. Dat soort dingen. Vooral vrouwen zijn berucht om twijfelen, maar mannen kunnen het ook. Op die vrouw afstappen of niet, bijvoorbeeld.

Als je wel eens twijfelt, dan is het de moeite waard om daar aandacht aan te besteden. Twijfelen gaat namelijk niet samen met gelukkig zijn – op dat moment. Wanneer je twijfelt, ben je in je hoofd bezig, en mis je het contact met ‘nu’.┬áJe stressniveau gaat omhoog en je geluksniveau gaat omlaag zodra je aan het twijfelen bent. Datgene waar je over twijfelt is zelden belangrijk. Tijd dus om te stoppen met twijfelen.

Hieronder 4 tips om met twijfel om te gaan.

Vier het ontdekken van twijfel

Merk je dat je aan het twijfelen bent? Hoera! Feliciteer jezelf. Doorhebben dat je twijfelt is een hele belangrijke stap richting meer levensgeluk. En dit is het soort levensgeluk dat een tegenslag je niet kan ontnemen. Het is echt van jou.

Neem jezelf dus niks kwalijk als je twijfelt. Wees eerder nieuwsgierig naar dit fenomeen.

Voel je lichaam

Geen sexy advies, wel superkrachtig. Teruggaan naar je lichaam terwijl je aan het twijfelen bent, is een fantastische vorm van meditatie. Zodra je merkt dat je aan het twijfelen bent, kies er dan voor om je lichaam te voelen. Je handen, je voeten, je ademhaling. En voel echt hoe die dingen voelen, neem geen genoegen met een plaatje van je hand of voet in je hoofd.

Het leuke is: je kunt niet twijfelen terwijl je je lichaam voelt. Het lichaam kent geen twijfel, het doet gewoon wat lichamen doen. Zodra je aandacht op je lichaam is, bestaat de kwestie waar je over twijfelde niet meer. Hij verdwijnt gewoon. En dan komt de gedachte: “maar ik moet toch iets kiezen met betrekking tot …!”. Ga daar niet in mee, maar breng de aandacht weer terug naar je lichaam. Je hoeft helemaal niks. Blijf met je aandacht bij je lichaam. Merk hoe rustig en fijn het leven is, als je je niet gek laat maken door je gedachten.

Gooi een muntje

Geen enkele beslissing is het waard om over te twijfelen. Gooi een muntje en je bent er van af. Je brein gaat dit niet leuk vinden, maar dat geeft niet. Wat je ook kiest, je komt heus niet in onoverkomelijke problemen terecht. Dit is een goede manier om je noodzaak om “de juiste” keuze te maken los te laten. Doe dit een paar keer, en ontdek dat iedere keuze prima is.

Onderzoek je angst

Dit kost wat meer tijd, maar het is zeker de moeite waard om te doen. Alle twijfel wordt gedreven door angst. Meestal angst voor afwijzing, of de angst om iets mis te lopen. Twijfel ontstaat wanneer je brein een plezierige afloop wil garanderen, maar dat niet kan. Je brein wil garantie dat je niet wordt afgewezen, of dat je na afloop geen spijt hebt van je keuze. Je brein heeft echter niet genoeg informatie om te bepalen welke keuze gegarandeerd tot de gewenste afloop leidt, vandaar de twijfel en het gestreste gevoel erbij.

Negeer alle gedachtes die met twijfel gepaard gaan – ze helpen je niet verder. De angst is wel interessant. Waar ben je precies bang voor? Kun je accepteren dat je daar bang voor bent? Kun je die angst voelen?

Veel mensen hebben weerstand tegen het voelen van angst. We vinden angst geen fijne emotie, liefst ervaren we nooit angst – zeker als we geen controle hebben over de situatie.

Als je aan het twijfelen bent, kun je altijd naar de onderliggende angst toegaan. Nodig hem uit. Het helpt om hierbij een houding van disidentificatie en medeleven te hebben. Niet “ik ben bang, hoe kom ik er van af” maar “iets in mij is bang, geen wonder”. De angst heeft een hele goede reden, maar je hoeft die reden niet te weten. Als je de angst zonder weerstand kunt ervaren, zal je er langzaam maar zeker van genezen – en niet meer twijfelen.

Heeft deze post je geholpen om op een betere manier met twijfel om te gaan? Laat het me weten via een reactie!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie