Mijn ervaring met koud douchen

Mijn favoriete gewoonte is koud douchen. Niet dat ik uitkijk naar een koude douche, dat niet nee. Maar de voordelen zijn zo groot dat ik het kleine beetje ongemak graag voor lief neem. Bovendien kun je de meest diepe lessen over het leven leren onder een koude douche.

Praktische voordelen

Allereerst een paar praktische voordelen van koud douchen. Er zijn er nog meer te bedenken, maar dit zijn wat mij betreft de belangrijkste.

Minder vaak verkouden

Als je koud doucht, ben je minder vaak verkouden. En als je toch verkouden wordt, gaat het sneller over. Er zijn genoeg studies die dit aantonen, maar who cares? Het gaat er om of het voor jou werkt. Dus, heb je vaak last van verkoudheid? Probeer eens regelmatig een koude douche te nemen, en ontdek wat voor verschil dit maakt.

Voor mij is dit effect alleen al voldoende reden voor de dagelijkse koude douche. Ik houd van spreken en zingen, en dan is een verkoudheid niet echt behulpzaam. Maar er zijn nog meer levensgrote voordelen van een koude douche.

Meer wilskracht

Door regelmatig koud te douchen, ontwikkel je wilskracht. Je zult letterlijk buiten je comfortzone moeten gaan. En uit je comfortzone gaan is onmisbaar als je wilt groeien in je leven. Een dagelijkse koude douche is een uitstekende oefening om een ‘sprong in het diepe’ te wagen, om jezelf er aan te herinneren dat je kunt kiezen om iets te doen, ook al voelt het niet comfortabel.

Over het algemeen zet ik niet sterk in op wilskracht. Ik weet dat ik er zoals de meeste mensen ontzettend weinig van heb – het is zo op. Maar wilskracht is wel een krachtig instrument. Als je jezelf er bewust toe kunt zetten om dingen te doen die niet comfortabel voelen, dan ben je praktisch niet te stoppen. Wilskracht ontwikkelen is niet makkelijk, maar het betaalt zich altijd terug.

Levenslessen onder een koude douche

Naast de praktische voordelen van het koud douchen, is een koude douche een fantastische oefening in de kunst van het gelukkig leven.

Overgave aan het moment

Onder een koude douche leer je je over te geven aan het moment. Volledige overgave aan het moment, of aan God, als je het zo wilt noemen, is de diepste spirituele realisatie die je kunt bereiken, ongeacht je geloofsovertuiging. Het komt neer op te genieten van wat je nu ervaart, in plaats van te willen dat het anders was.

En dit kun je voelen terwijl je koud aan het douchen bent. Het is een verschil tussen dag en nacht.

Je kunt koud douchen met een houding van weerstand. In deze toestand wil je het koude water eigenlijk niet voelen. Je wilt dat het zo snel mogelijk voorbij is. De koude douche is niet plezierig.

De onplezierige ervaring komt niet door het koude water, maar door jouw houding ten opzichte van het koude water.

Belangrijker: het lijkt alsof de ervaring niet plezierig is omdat het water zo koud is. Maar dat is niet zo. De onplezierige ervaring komt niet door het koude water, maar door jouw houding ten opzichte van het koude water. Je wilt het niet voelen, je wou dat het anders (warmer) was.

De andere houding is die van overgave. Zelfde koude water, heel andere ervaring. In een houding van overgave wil je het koude water juist wél voelen. Je wordt nieuwsgierig naar hoe het precies voelt. Je bent je er van bewust dat wat je voelt alleen maar sensaties van je lichaam zijn. Je weet dat het koude water jou niet kan aantasten.

Koud douchen in een houding van overgave is helemaal niet onplezierig. Het is zelfs op een bepaalde manier fijn, het heeft een orgastische aard. Je bent je opeens weer heel erg bewust dat je leeft! Deze ervaring is echt de moeite waard.

Weerstand en overgave in het leven

Leren genieten van een koude douche is natuurlijk interessant, maar daar gaat het niet om. Als je vooral wilt genieten van je douche, kun je beter lekker warm douchen. Het leuke is de parallel met het leven buiten de douche. Met betrekking tot alle gebeurtenissen en omstandigheden in ons leven, kunnen we precies dezelfde twee houdingen aannemen: weerstand of overgave. En of je een beetje plezier hebt in je leven, wordt bepaald door díe keuze, en niet door de gebeurtenissen of omstandigheden in je leven. Je kunt leren genieten van zaken die op het eerste gezicht onplezierig zijn.

Helaas hebben we vrijwel allemaal aangeleerd om overwegend de toestand van weerstand te kiezen. Het kenmerkt zich door constant de omstandigheden of gebeurtenissen in ons leven te beschouwen, er wat van te vinden, en te willen dat het anders, beter was. In een toestand van weerstand ben je nooit echt tevreden. Er is altijd wel iets te verbeteren. Is de douche koud? Dan moet ie wat warmer. Maar niet te warm. Ik wou dat ik langer kon douchen. Ik wou dat ik korter kon douchen. Ik wou dat de badkamer niet zo koud was na het douchen. Etc.

Overgave kiezen zijn we niet zo gewend, het voelt in eerste instantie heel onnatuurlijk. Gewoon tevreden zijn met wat er is? Dat kan niet, want ik wil iets anders, en als ik tevreden ben met wat ik nu heb, dan krijg ik nooit dat andere. En je zit weer in weerstand. Overgave is ‘ik ben tevreden met wat er is’ én (eventueel) ‘ik wil iets anders’. Het één sluit het ander niet uit, ze mogen er beide zijn. In een toestand van overgave ben je volledige tevreden met wat je hebt én je bent je bewust van je behoeftes, zonder er een probleem van te maken.

Overigens heb je in een toestand van overgave sowieso veel minder behoeftes. Het overgrote deel van onze behoeftes komt uit weerstand tegen iets dat we onprettig vinden.

Kiezen tussen weerstand of overgave

Leven in een toestand van overgave is vele malen prettiger dan leven in een toestand van weerstand. Het is chronische ontevredenheid (weerstand) tegenover tevreden zonder reden (overgave). De keuze tussen weerstand of overgave maak je niet één keer: ieder moment in je leven kun je opnieuw kiezen. Ga je ervaren wat er nu is (overgave), of ga je proberen je huidige, onprettige ervaring te veranderen (weerstand)? Dat is een keuze die je ieder moment opnieuw maakt, bewust of onbewust. De kans is groot dat je uit gewoonte meestal weerstand kiest, met een mate van ontevredenheid als gevolg – afhankelijk van hoe onprettig je je huidige ervaring vindt.

Terug naar die koude douche. Onder die douche kun je het verschil voelen tussen weerstand en overgave. Je krijgt onmiddellijk feedback. Heb je een afkeer van het koude water? Dan zit je in weerstand. Ben je het koude water gewoon lekker aan het ervaren, en ga je helemaal op in het moment? Dan zit je in overgave. Je kunt van het ene op het andere moment switchen tussen die twee – het voelt totaal anders. Je voelt hoe onprettig weerstand voelt, hoe fijn overgave voelt, en hoe je kunt switchen tussen die twee.

Je overgeven aan koud water

Het vereist wat oefening om je helemaal over te geven aan koud water. Het kan jaren duren om het helemaal onder de knie te krijgen. Begin gewoon met iets dat je nu kunt doen: kort koud afspoelen op het eind, bijvoorbeeld.

Dan van weerstand naar overgave switchen, dat is lastig in het begin. Je moet leren je lichamelijke sensaties te accepteren zoals ze zijn. Je moet leren dat je op geen enkele manier bedreigd wordt door heftige lichamelijke sensaties. En je moet leren om je zo goed mogelijk te ontspannen onder de koude douche.

Ik het begin lijkt dit onmogelijk. Toen ik begon met koud douchen, was ik oprecht bang dat ik een hartaanval zou kunnen krijgen of onderkoeld raken. Maar dat gebeurt allemaal niet, je lichaam kan het makkelijk hebben. Na wat oefening lukt het steeds beter om je te ontspannen en ook te genieten van die koude douche.

Je helemaal overgeven aan koud water is niet makkelijk. Maar onderschat de voordelen niet. Dit is een oprechte spirituele oefening, krachtiger dan ‘gewone’ meditatie. Leer koud douchen, en je ontwikkelt enorm veel gemoedsrust en veerkracht, wat je in alle aspecten van je leven ten goede zal komen.

Genieten van het leven – dat is wat je van een koude douche kunt leren.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

2 gedachten over “Mijn ervaring met koud douchen”

 1. Ik heb het gedaan, ik heb zojuist voor de eerste keer een koude douche genomen!

  Het was super heftig, vooral in het begin. Ondanks dat ik me er zo veel mogelijk aan probeerde over te geven, was het behoorlijk overweldigend en ging ik onbeheerst zwaar ademen. Na verloop van tijd raakte ik er meer aan gewend en achteraf kan ik zelfs zeggen dat het best prettig is. Ik voelde me na afloop heel rillerig, maar ook sterker en de hele ervaring maakte me aan het lachen. Ik ga dit zeker vaker doen!

  Dat gezegd hebbende, tof dat je zo veel artikelen schrijft de laatste tijd! Ze brengen me veel inspiratie, ga zo door!

  Beantwoorden
  • Dapper dat je het geprobeerd hebt, Guido! Ja, het is heftig, zeker in deze tijd van het jaar. Je lichaam went er wel aan. Na wat oefening schrik je niet meer van koud water, en kun je normaal ademhalen. Leuk dat je er toch om kon lachen 🙂 .

   Eén tip voor als een gevoel (zoals koud water, geldt ook voor andere dingen) te heftig lijkt: merk op dat je het kunt hebben. Je brein probeert je wijs te maken dat je er niet tegen kunt, maar je kunt het wel gewoon hebben. Het is heel bevrijdend om de mening van je brein even te parkeren, en het gevoel gewoon te ondergaan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie