Koester mensen waar je van walgt

We kennen allemaal wel iemand waar we van walgen. Zo iemand die je gewoon niet kunt uitstaan, je krijgt zo wat rillingen over je rug als je aan deze persoon denkt. Gisteren schreef ik dat je giftige relaties het beste kunt dumpen. Mensen waar je van walgt, daarentegen, kun je het beste koesteren.

Als je walgt van iemand – en dan niet semi-objectief, omdat die persoon slechte dingen doet – maar als je gewoon een afkeer hebt van hoe deze persoon is, een afkeer die je fysiek kunt voelen, simpelweg omdat je aandacht op deze persoon gevestigd is, dan zegt dat heel weinig over die persoon, en heel veel over jou. Dat zit zo.

In andere mensen herkennen we die karaktereigenschappen die we zelf ook hebben. Als je bijvoorbeeld intelligent, zorgzaam of assertief bent, zul je snel herkennen welke andere mensen dat ook zijn. Het is een stuk lastiger om in een ander een karaktereigenschap te herkennen die je zelf níet hebt. Vaak ontgaan die karaktereigenschappen ons, we zijn ons er niet van bewust.

Wanneer je walgt van iemand, vertoont die persoon een karaktereigenschap die jouw authentieke zelf ook heeft. Maar je bent er niet blij mee, je walgt van deze karaktereigenschap. Het kan trots zijn, luidruchtigheid, uitbundigheid, opscheppen, of juist heel timide gedrag. Je zult walgen van een ander als je niet kunt uitstaan dat je zelf die karaktereigenschap óók hebt.

Nu denk je misschien: ik ben helemaal niet luidruchtig/arrogant/timide/etc.! Ik ben juist het tegenovergestelde! Maar je vergist je. Die luidruchtigheid/arrogantie/timiditeit/etc. zit in je, je hebt er alleen een hekel aan. Daarom ben je een masker gaan dragen. Je doet net alsof je helemaal niet luidruchtig/arrogant/timide/etc. bent. En met de loop van de tijd ben je gaan geloven dat je dat masker bént, in plaats van je authentieke zelf, die waarschijnlijk een gezonde mate van luidruchtigheid/trots/nederigheid bezit.

Om authentiek te leven, betekenisvolle relaties aan te gaan en ontzettend veel van jezelf en anderen te houden, zul je je maskers moeten afzetten. Je zult op zoek moeten gaan naar wie je authentieke zelf eigenlijk is – en dat accepteren. Kom je iemand tegen waar je van walgt, dan weet je dus dat je nog wat werk te doen hebt. Koester deze mensen. Ze wijzen je de weg naar je authentieke zelf, het allermooiste wat je kunt ontdekken in je leven!

Wat kun je dan concreet doen als je iemand tegenkomt waar je van walgt? Je zult onmiddellijk de neiging hebben om je aan deze persoon te onttrekken: hij of zij doet je walgen! Maar weersta deze neiging. Het is de neiging om weg te lopen van je authentieke zelf, terug naar je veilige masker van onwetendheid. Maar, zonder ongemak geen groei. Dus ga die walging voelen. Ga echt voelen wat deze persoon teweeg brengt. Accepteer dat het niet fijn voelt. Het gaat voorbij.

Als je gewoon ‘OK’ kunt zijn met de gevoelens van walging die anderen bij je teweegbrengen, dan ontstaat er ruimte voor een enorme groei van je persoonlijkheid. Als je anderen beter leert accepteren, accepteer je automatisch jezelf ook beter. En opeens komen er aspecten van je boven, waarvan je niet eens wist dat je ze had. Het zal je verbazen hoe veelzijdig je eigenlijk bent.

Betekent dit dat je ontzettend luidruchtig, arrogant of juist timide gaat worden? Gaan anderen straks van jou walgen? Het is met geen mogelijkheid te bepalen wat voor persoonlijkheid er tevoorschijn komt, als je je maskers afzet. Dit kan een totaal ander iemand zijn dan wie je dacht dat je was. Eén ding is zeker: je authentieke zelf is geen grijze muis. Er zullen zeker mensen zijn die van je authentieke zelf walgen. Anderen zullen er juist verzot op zijn.

Het is niet erg als anderen van je walgen. Het zegt iets over hen, en niet over jou. Door jezelf te laten zien zoals je écht bent, geef je hen juist de mogelijkheid om te groeien. En jezelf zo presenteren, dat anderen zeker niet van je zullen walgen? Dat is praktisch onmogelijk, maar vooral laf.

Dus, ga lekker op zoek naar mensen waar je van walgt. Je hoeft niet met ze te trouwen, maar breng gewoon af en toe een paar minuten met ze door. En voel. Voel wat er met je gebeurt. Meer hoef je niet te doen. Je hoeft niet te analyseren wat het is dat je zo doet walgen van deze persoon. Nadenken leidt alleen maar af. Ga naar je gevoel. Ontdek dat het maar een gevoel is. Je hoeft er niet voor weg te lopen, het kan jou niet aantasten.

Het is heel goed mogelijk dat je walging minder wordt, of zelfs helemaal verdwijnt. Walging toelaten is een hele snelle manier om de liefde voor jezelf en anderen te vergroten. Opeens ga je de schoonheid inzien van de karaktereigenschap waar je zo’n hekel aan had. Opeens ga je waarderen dat de ander zich zo uit, en dat jij dat ook in je hebt.

Ik hoop dat deze post je inspireert om tijd door te brengen met mensen waar je van walgt, en dat je zo jezelf beter leert kennen en accepteren. Deel vooral je ervaringen en inzichten door middel van een reactie!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.