Stoppen met piekeren

Pieker je veel? Vervelend! Piekeren lost niks op, het is niet leuk en het verstoort je nachtrust.

Vaak lijkt het alsof je niks kunt doen tegen piekeren. Je moet wel nadenken over dit onderwerp. Het is belangrijk en het raakt je!

Ook kan het heel goed lijken alsof je gepieker zin heeft. Dit is een grote valkuil. Je denkt dat je productief aan het nadenken bent, maar dat is niet zo! Vraag je maar eens af: wat weet ik zeker over het onderwerp waarover ik pieker? 100% zeker. Dus niet iets wat je denkt zeker te weten. Ga goed kijken. Wat weet ik echt zeker, wat is feitelijk controleerbaar? Je zult ontdekken dat je helemaal niks zeker weet over het onderwerp waarover je piekert.

Dit is de reden waarom piekeren nooit iets oplevert. Je denkproces begint altijd met aannames die niet waar zijn. Wat je daar verder ook uit concludeert, hoe lang je er ook over nadenkt – het is niet waar en het helpt je niet verder.

Gelukkig kun je vaak al binnen enkele seconden stoppen met piekeren. Die vrijheid heb je. Gebruik die vrijheid, want alles is leuker dan piekeren. In dit artikel vertel ik je precies hoe je stopt met piekeren.

Bewustwording

Voordat je kunt stoppen met piekeren, moet je natuurlijk eerst doorhebben dát je piekert.

Als je er op gaat letten, ontdek je misschien dat je veel meer piekert dan je dacht. We kunnen een belachelijk groot deel van onze tijd in gedachten doorbrengen.

Als je ontdekt dat je aan het piekeren bent, feliciteer jezelf dan. Yes, ik heb door dat ik aan het piekeren / zinloos nadenken ben. Dit is echt een “hoera-moment”.

Het ziet er niet uit als een “hoera-moment”. Eerder een @#**~ moment. Ben ik nu weer aan het piekeren? Ik leer het ook nooit af!

Observeer gewoon al deze gedachten. Je bent heel hard op weg naar een leuker leven. Blijf gewoon kijken wat er in je binnenwereld gebeurt. Je hoeft er niet verstrikt in te raken. Je kunt dit.

Ga voelen

Als je eenmaal doorhebt dat je aan het piekeren bent, dan kun je er ook heel snel mee stoppen. Hiervoor moet je het sneaky geheim achter piekeren weten: wanneer je piekert, dan is er gevoel aanwezig in je lichaam dat je niet wilt voelen. Dit is altijd zo wanneer je aan het piekeren bent. Piekeren is jouw aangeleerde strategie om een bepaald gevoel (tijdelijk) niet te voelen.

Doe je voordeel met deze nieuwe kennis, telkens wanneer je piekert. Hmm, ik pieker… wat is er in mijn lichaam dat ik niet wil voelen?

Misschien is er boosheid, jaloezie, angst, pijn. Kun je jezelf toestaan om die emotie te voelen?

Stoppen met piekeren is hetzelfde als de bereidheid opbrengen om te voelen wat er nu in je lichaam gaande is.

Dus breng je aandacht naar je lichaam. Ga eens je ademhaling voelen, je voeten, gewoon je lijf. Wat is hier gaande? Hoe gaat het met je? Hoe voel je je?

Nu zal er een sterke emotie bovenkomen. Je zult ook angst voelen voor de emotie. Ik vertel het je vast, dan ben je voorbereid. Deze angst betekent niet dat de emotie gevaarlijk is. De angst betekent niks. Sta jezelf toe om alles te voelen wat er gaande is in je lichaam. De oorspronkelijke emotie: boosheid, jaloezie, angst, pijn en de angst voor die emotie. Ga het voelen.

Het kan heel goed lijken alsof de emotie te veel voor je is. Er is een gedachte: ik kan dit niet aan. Of: als ik deze emotie toelaat, dan gaat er iets helemaal mis. Ik verlies de controle. Of iets dergelijks. Deze gedachten zijn niet waar. Blijf voelen. Er kan je niks overkomen zolang je voelt. Geen woede-uitbarsting, geen paniekaanval. Zolang je je lijf voelt, kán het niet gebeuren. Blijf voelen!

Oefen dit. Telkens wanneer je piekert, wanneer je dwangmatige gedachten ervaart. Ga voelen. Met wat oefening word je hier beter in.

Het is de moeite waard om dit onder de knie te krijgen. Als je dit eenmaal kunt, dan kun je in enkele seconden stoppen met piekeren. Laat het toe, en een vervelende emotie vliegt dwars door je heen. Je voelt je beter, en er is geen reden meer om te piekeren. Nu kun je lekker slapen.

Negeer gedachten

Voelen is de snelste manier om ongewenste gedachten te stoppen. Iets anders wat je kunt doen, is je gedachten simpelweg negeren.

Een voorbeeld. Stel dat je de gedachte hebt: “Wat is … toch een …!” (vul zelf iets leuks in). Dan kun je boos, blij, etc. worden om die gedachte, òf simpelweg één van de volgende dingen tegen jezelf zeggen:

  • “Hé, een gedachte, wat leuk.”
  • “Och.”
  • “Of misschien ook niet.”

Dit kun je doen met alle gedachten die in je opkomen. Er is nooit reden om aandacht te besteden aan je gedachten, laat ze gewoon lekker links liggen. Dat werkt ontzettend bevrijdend.

Het is heerlijk om niet meer het slaafje te zijn van je brein. Ik kan het iedereen aanraden. Gedachten zullen altijd blijven komen, maar je hoeft er niet in mee te gaan. En als je niet vaak meegaat met je gedachten, zul je steeds minder gedachten hebben. Je hoofd wordt rustig.

Beperk prikkels

De derde manier om minder te piekeren, is om heel goed op te letten op wat je je brein voert. Een brein is altijd te kalmeren door je te onttrekken aan nieuwe impulsen. Ga bijvoorbeeld een stilteretraite doen.

Het effect van een stilteretraite is natuurlijk tijdelijk: zodra je de retraite verlaat, krijg je nieuwe impulsen en wordt je hoofd weer onrustig. Het is daarom nuttiger om vaardigheden op te doen die je hoofd in je dagelijks leven rustiger maken.

Overal om ons heen zijn dingen die ons hoofd onrustig kunnen maken. Waarschijnlijk heb je 24/7 toegang tot nieuws van over de hele wereld. Wil je dat wel? Ik ben sinds een paar jaar gestopt met het volgen van nieuws, en het is een grote opluchting geweest. Ik hoef niet de ellende van de hele wereld in mijn hoofd, ik kan er toch weinig aan veranderen. De wereld wordt een stuk liefdevoller en minder beangstigend als je geen nieuws volgt.

Ons brein herkauwt alles wat we er in stoppen, dat doet ie nou eenmaal. Maak dus heel bewuste keuzes over welke informatie je wilt verwerken.

Conclusie

Piekeren is een strategie van je brein om even niet te hoeven voelen hoe je je eigenlijk voelt. Stoppen met piekeren is daarom heel simpel: ga voelen hoe je je nu voelt. Niet bedenken hoe je je nu voelt, voelen wat je voelt. Je hoeft geen gevoel te maken, het is er al. Ga het voelen.

Minder piekeren levert je veel tijd en gemoedsrust (en nachtrust) op. Ga voelen!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie