Zonder ongemak geen persoonlijke groei

Wij mensen zijn comfort zoekers. Het liefst zijn we in een stabiele, veilige omgeving waarin we geen (fysieke) ongemakken ervaren. Dat is ook logisch. In de natuur is het belangrijk om te overleven, en niet onnodig energie te verspillen. Vandaar dat we het altijd fijn vinden als we veilig zijn en kunnen ontspannen.

Het nadeel van deze geneigdheid tot comfort, is dat het lastig is om te groeien. Als je wilt dat je leven hetzelfde blijft, is er geen probleem. Maar als je wilt groeien, nieuwe dingen wilt leren, meer succes of andere dingen wilt in je leven, dan zul je een deel van je comfort moeten opgeven. Als je wilt groeien, als je wilt ontsnappen uit je comfortzone-gevangenis, dan moet je juist op zoek gaan naar ongemak. Zonder ongemak geen persoonlijke groei.

Offers maken en ongemak accepteren zijn absoluut noodzakelijke voorwaarden om te groeien. Het is de prijs voor vrijheid, voor een meesterwerk van een leven. Het goede nieuws is dat je er dan ook wel zo’n beetje bent. Als je offers kunt maken, ongemak kunt accepteren, en een beetje geduld hebt, is er praktisch gezien geen grens aan wie je kunt worden of wat je kunt bereiken.

Zelf heb ik de afgelopen jaren heel wat dingen opgeofferd:

  • Mijn TV
  • Mijn krant
  • Mijn baan met een vast inkomen
  • De warme douche
  • Mijn vaste relatie
  • Vlees eten

Als ik mensen hierover vertel, concluderen ze vaak dat ik heel streng ben voor mezelf, of mezelf geen leuke dingen gun. Maar ik geloof helemaal niet in mezelf dingen onthouden – ik gun mezelf alle plezier van de wereld.

Waarom dan al die dingen opgeofferd? Het gaat vooral om het creëren van ruimte in je leven. Neem bijvoorbeeld de TV. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof dat apparaat plezier oplevert: TV kijken is comfortabel, het kost geen energie. Maar beter bekeken had ik geen TV vanwege het plezier. De voornaamste functie van mijn TV was mij afleiden. Mij afleiden van die aspecten van mezelf die ongemakkelijk voelden, die aandacht nodig hadden. Mijn TV wegdoen gaf mij veel meer tijd en ruimte om te mediteren. Het is verrassend hoeveel meer tijd je hebt, als je je TV wegdoet! En voor mijn idee keek ik niet eens veel TV. Mediteren geeft daadwerkelijk voldoening. Het kost wat energie – in het begin – en het is zeker niet comfortabel – in het begin; maar het levert je na wat oefening veel meer plezier op dan TV kijken.

De kans bestaat dat je leven gevuld is met afleiding. Dat gold zeker voor mijn leven, een aantal jaren terug. Terugkijkend kan ik concluderen dat mijn baan afleiding was, mijn relatie, en mijn vrije-tijdsbesteding. Mijn hele leven was één grote afleiding. Alles in je leven, wat je geen diepe voldoening geeft, is afleiding.

Als je dat gevoel in je hebt, het gevoel “is dit het? Is de rest van mijn leven meer van hetzelfde? Wil ik dit? Er moet meer zijn dan dit.”, dan bevat je leven waarschijnlijk te veel afleiding. Het is tijd om dieper te gaan, om op zoek te gaan naar wie of wat je werkelijk bent, en waar het eigenlijk om draait in je leven. Dit proces zal zichzelf helemaal gaan ontvouwen, maar je moet er wel wat ruimte voor maken. Zo lang je jezelf blijft afleiden, kun je niet groeien, kun je geen zelfrealisatie bereiken. Diep van binnen weet je of het tijd is. En als dat zo is, ga dan eens kijken hoe je ruimte kunt maken in je leven. Welke vorm van afleiding kun je als eerste missen?

Het pad naar zelfrealisatie is niet voor bangeriken. Maar vrees niet als je ‘bang aangelegd’ bent. Het is maar een onbewust, aangeleerd gedragspatroon. Het pad naar een leven zonder angst is dóór angst. Je angst is een wegwijzer, je angst vertelt je waar je nog wat werk te doen hebt. Je hoeft niet 24/7 een held te zijn. De bereidheid om af en toe, een deel van de tijd, gewoon te zijn met jezelf, met die aspecten van jezelf die gekwetst zijn, die ongemakkelijk voelen – dát is een heldendaad. Het is het allerbeste wat je kunt doen voor jezelf en voor de wereld.

Om te groeien in je leven en in je bewustzijn, moet je het vermogen ontwikkelen om ‘OK’ te zijn met ongemak. Dit gaat niet vanzelf, je moet er wat moeite voor doen. Hieronder drie uitstekende manieren om je gemak met ongemak te vergroten:

Mediteer

Mediteren kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, als je er net mee begint. Een uitstekende oefening, dus! Leer om te zijn met wat er gebeurt, wat je voelt, zonder te ontsnappen. Blijf gewoon lekker zitten.

Neem een koude douche

Een andere goede oefening. Ergens zwemmen in koud water mag natuurlijk ook. Koude vinden we meestal niet comfortabel, maar af en toe blootgesteld worden aan koude is heel goed voor je lichaam. Maar vooral voor je vermogen om ‘OK’ te zijn met fysiek ongemak.

Ga nieuwe dingen doen

Dingen doen die buiten je comfortzone liggen, helpt altijd om je comfortzone uit te breiden. Het zal wat onwennig voelen – dat is het hele doel, geniet er van! Zoek een leuke nieuwe hobby, sport, bezoek een Toastmasters club. Probeer dingen uit. Hoe onhandiger je je voelt, hoe beter!

 

Wat ga jij doen om je gemak met ongemak te vergroten? Welke nieuwe dingen ga je proberen? Welke vorm van afleiding ga je uit je leven verbannen? Laat een reactie achter, en inspireer anderen!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie