Wat te doen als je twijfelt over je relatie

Twijfel je of je verder wilt met de persoon waarmee je nu een relatie hebt? Het komt veel voor. Twijfels over je relatie kunnen jarenlang duren, maar dat is zonde en niet nodig. Met het boek Scheiden of Blijven van Mira Kirshenbaum maak je snel een diagnose of je relatie bij je past of niet.

Ik heb in het verleden de fout gemaakt om 9 jaar te blijven hangen in een relatie die niet zo goed bij me paste. Mijn leven heeft een enorme ommekeer gemaakt, nadat ik uit de ongezonde relatie stapte. Ik ben veel gelukkiger nu. In dit artikel deel ik de inzichten die mij geholpen hebben om mijn keuze te maken. Hopelijk helpen ze jou ook om de juiste keuze voor jou te maken.

In dit artikel ruim ik eerst een viertal misverstanden uit de weg over relatietwijfels. Daarna geef ik je twee manieren om te stoppen met twijfelen en een duidelijke keuze te maken: samen verder of uit elkaar gaan. Ten slotte geef ik je hulpmiddelen om goed voor jezelf te zorgen, als je er voor kiest om de relatie te verbreken.

Wat niet helpt bij twijfels over je relatie

Er zijn heel veel dingen die we geneigd zijn te proberen bij twijfels over onze relatie, die echter niet helpen. Zoals:

Denken dat je bindingsangst hebt

Als je twijfelt over je relatie, dan denk je misschien dat je last hebt van bindingsangst. Of anderen zeggen dat je dat hebt. Maar bindingsangst bestaat helemaal niet. Niemand is bang om zich te binden aan een persoon waar hij/zij van houdt en die van hem/haar houdt. Integendeel, we willen in het leven niets liever dan ons liefdevol verbonden voelen met een ander. Dat permanent maken is nog mooier. Niemand is bang voor het geven en ontvangen van duurzame liefde.

Wel kun je angst en twijfels ervaren bij bijvoorbeeld de gedachte om met je geliefde te trouwen. Neem deze twijfel serieus. Het is een teken dat je er nog niet klaar voor bent om met deze persoon te trouwen.

Door je twijfels te wijten aan bindingsangst, veeg je hele reële bezwaren over de relatie onder het tapijt. De gedachte achter bindingsangst is: “de relatie is OK, maar ik ben onzeker (of de ander is onzeker)”. Deze gedachte is altijd fout. Jij bent OK en de ander is OK, dat is zeker. Maar of de relatie OK is? Dat is allerminst zeker.

Afwegen en nadenken

Wat zijn de voordelen van de relatie? Wat zijn de nadelen? Hoe ziet de toekomst er uit? Ben ik gelukkiger met deze persoon of met iemand anders? Ga ik wel iemand anders vinden?

Hier kun je heel veel tijd aan besteden, maar je komt geen steek verder. Als het al lukt om op deze manier een keuze te maken, zul je er weer snel op terugkomen.

De ander proberen te veranderen

Dit is sowieso gedoemd te mislukken, in iedere context. Niet alleen intieme relaties, maar alle soorten relaties zullen verslechteren wanneer je gaat proberen de ander aan jouw verwachtingen aan te passen. Het werkt nooit. Voor een gezonde relatie moet je de ander accepteren zoals hij of zij is.

Dat wil niet zeggen dat je geen grenzen mag stellen, afspraken kunt maken of samenwerken. De ander accepteren maakt dat juist gemakkelijker. Krijg je je man echt niet zo ver dat hij gaat stofzuigen? Misschien kan hij een andere bijdrage leveren aan het huishouden. Of misschien is het niet zo erg.

Je kunt de ander accepteren én de relatie beëindigen. Dat sluit elkaar niet uit. Misschien ben je er achter gekomen dat de ander zoals die is, toch niet zo goed past bij jou zoals je bent. De relatie beëindigen is dan liefdevoller dan proberen jullie twee op de een of andere manier passend te maken.

De mening van vrienden en familie vragen

Het is een logische stap als je twijfelt: ga advies vragen bij je moeder, broer of zus, beste vriend of vriendin. Helaas zal dit meestal ook niet helpen. Alleen jij weet hoe de relatie voor jou voelt.

Er is niemand anders op deze planeet die voor jou kan bepalen wat de beste beslissing is. Denkt iemand dat wel te weten, dan is de kans heel groot dat je je niet begrepen zult voelen. De mening van anderen vragen geeft je geen duidelijkheid.

Wat wel helpt bij twijfels over je relatie

De vier bovengenoemde strategieën helpen je niet verder. Wat helpt wel?

Op je intuïtie vertrouwen

Als je contact hebt met je intuïtie, dan kun je die intuïtie voor de volle 100% vertrouwen. In alle soorten relaties, of het nou liefdesrelaties zijn, of zakelijke relaties, of vriendschappen, vertelt je intuïtie je 10x meer dan ‘de feiten’. Als je intuïtie je “scheiden” of “blijven” vertelt, dan kun je daar volledig op vertrouwen. Je hebt niks anders nodig. Vind de moed om je intuïtie te volgen, en je zult er geen spijt van krijgen – integendeel.

Er is wel een belangrijke “als”: je moet wel contact hebben met je intuïtie. En dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Op school en op het werk draait het heel vaak om de feiten. Intuïtie wordt vaak toch wat zweverig/onbelangrijk gevonden, en daardoor neem jij je intuïtie misschien ook niet meer serieus.

Hoe herken je je intuïtie? Intuïtie is niet “oh ik houd zoveel van hem/haar”, “hij/zij houdt zoveel van mij” of “ik vind nooit meer zo iemand”. Dat zijn emoties, ze gaan weer voorbij. Intuïtie is veel subtieler maar consistenter. Het is altijd op de achtergrond aanwezig. Een lichte twijfel. “Wil ik dit wel?”. Je wilt het gevoel eigenlijk wegdrukken. Dát is intuïtie. Luister er naar.

Op je intuïtie vertrouwen is een vaardigheid die je moet leren. Zeker als je al lange tijd onzeker bent over je relatie, dan is de kans groot dat je niet gewend bent om je intuïtie serieus te nemen. Misschien ben je een man of een vrouw van de feiten. Maar de feiten sturen je alle kanten op. Uit sommige feiten concludeer je dat je bij elkaar moet blijven, uit andere dat je beter uit elkaar kunt gaan. Je komt niet verder. Je intuïtie daarentegen, wijst als een kompas altijd dezelfde kant op. Op je intuïtie kun je vertrouwen.

Het boek Scheiden of blijven lezen

Geen nood als je nog niet blind durft te varen op je intuïtie. Er bestaat een briljant hulpmiddel. Dit is het boek Scheiden of Blijven van Mira Kirshenbaum. Dit boek is gebaseerd op onderzoek of mensen gelukkiger werden van het beëindigen van relaties die aan bepaalde criteria voldeden, of juist gelukkiger werden door extra moeite in die relatie te steken. Op deze manier biedt het boek iets wat eigenlijk onmogelijk is: een kijkje in de toekomst. Zo kun je weloverwogen kiezen of je verder wilt met je relatie of niet. Bovendien word je een stuk beter in het herkennen van giftige relaties.

Scheiden of Blijven helpt je om een “diagnose” te stellen over je relatie. Het boek bevat 36 vragen over je relatie, zoals:

  • Als God, of een of andere alwetende, zou zeggen dat het ‘OK’ is om te vertrekken, zou je je dan enorm opgelucht voelen omdat je eindelijk je relatie kunt beëindigen?
  • Heeft je partner een grens overschreden die voor jou ontoelaatbaar is?
  • Als alle problemen in je relatie vandaag op magische wijze zijn opgelost, zou je dan nog steeds twijfels hebben over je relatie?

Als één of meer van die 36 vragen suggereert dat je beter de relatie kunt beëindigen, dan wijst de ervaring uit dat de meeste mensen gelukkiger worden door de relatie daadwerkelijk te beëindigen. Alleen als alle 36 antwoorden suggereren dat de relatie in principe ‘OK’ is, dán wordt je waarschijnlijk gelukkiger door te werken aan de relatie en de problemen op te lossen.

Als je relatie in principe ‘OK’ is, en toch niet goed werkt, dan zit het probleem in jou en je manier van omgaan met je geliefde. Het heeft geen zin om van partner te veranderen: je gaat weer tegen dezelfde problemen aanlopen. In dit geval is het hoogstwaarschijnlijk nuttig om de hulp in te roepen van een psycholoog, coach of (relatie)therapeut. Om een succesvolle relatie te hebben, zul je aan jezelf moeten werken.

Zoals je ziet zijn de vragen in het boek geen “rocket science”. Het is allemaal vrij logisch. En dat is prachtig. Je kunt het boek van Mira Kirshenbaum gebruiken, ook als je geen idee hebt hoe een gezonde relatie er uit ziet. Als je geen idee hebt waarom de relatie niet loopt. Je krijgt een eenduidig antwoord: ik word hoogstwaarschijnlijk gelukkiger van òf scheiden òf blijven. Twijfels zijn niet meer nodig. Heerlijk!

Wat als je de relatie verbreekt?

Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je je relatie wilt verbreken. Dat heeft natuurlijk de nodige gevolgen, afhankelijk van hoe nauw jullie met elkaar verbonden zijn – in emotioneel en praktisch opzicht.

Iemands hart breken

Misschien ga je iemands hart breken.

Een gebroken hart is een gebroken verwachting. De persoon wiens hart gebroken is, beschouwde een ander als vanzelfsprekend, als iemand die hem of haar altijd zou liefhebben. En nu blijkt dat niet te kloppen. Auw! Duidelijkheid over verwachtingen aan het begin van een relatie verkleint de kans op een gebroken hart later. Maar je kunt het nooit helemaal voorkomen.

Iemands hart breken is niet leuk, maar je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om iemand anders gelukkig te maken. Je hebt alle recht om voor jezelf te kiezen.

Omgaan met verlies

Als blijkt dat de relatie ten einde komt, dan zul je een groot verlies ervaren. Hoe slecht de relatie ook was, je had een band met deze persoon die onvervangbaar is. Dit is altijd een groot verlies.

Het kan lastig zijn om steun uit je omgeving te krijgen, als je zelf de keuze hebt gemaakt om je relatie te beëindigen. Je wou het zelf, toch? Maar je verliest nog steeds een geliefde. Je hebt evenveel pijn als wanneer deze persoon overleden zou zijn. Het is alleen minder vanzelfsprekend dat anderen begrip hebben voor jouw pijn.

Gelukkig is omgaan met verlies niet moeilijk. Blijf niet te lang hangen in de pijn van een relatie die voorbij is. Leer effectief omgaan met verlies.

Wat als je ex mogelijk gewelddadig is?

Het komt helaas voor dat (vooral mannen) het einde van de relatie niet kunnen accepteren. Wees extreem voorzichtig als je partner/ex mogelijk gewelddadig is. Je moet van deze persoon weg, dat is wel duidelijk. Een gekwetst persoon kan tot hele nare dingen in staat zijn, onderschat het niet. Zorg dat je omgeving weet van je situatie, en schakel indien nodig hulpverleners en/of politie in. Neem zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid.

Tot slot

Het leven is te kort om te blijven hangen in twijfels over je huidige relatie. Vertrouw op je intuïtie, of gebruik het boek van Mira Kirshenbaum. De conclusie kan pijnlijk zijn, maar breng de moed op om nu de pijn te dragen. Stel het niet uit. En als blijkt dat je vooral aan jezelf moet werken: vind dan de moed om dat te doen. Er zijn geen garanties in het leven, maar je uitdagingen onder ogen zien zal je een stuk verder brengen dan wegkijken.

Een partner verlaten die niet zo goed meer past, brengt je dichter bij die partner die wel past. Het brengt je ook dichter bij jezelf. Ik wens je een diep bevredigend liefdesleven.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie