Hoe je dolgelukkig wordt met wat je hebt

Ben je dolgelukkig met wat je hebt? Wees eerlijk. Is je antwoord ‘niet helemaal’ of ‘helemaal niet’, dan is deze post voor jou. Is je antwoord volmondig ‘ja!’? Geniet er van met volle teugen en kom later nog eens terug.

In deze post deel ik een strategie om ieder moment van je leven gelukkig te zijn. Of je wensen nu in vervulling gaan of niet, het maakt niet uit. Pas deze strategie toe, en je bent gelukkig.

Waarom gelukkig zijn met wat je hebt?

Tja… op het eerste gezicht is dit een overbodige vraag. Waarom zou je niet gelukkig zijn met wat je hebt? Het enige wat je daarmee bereikt, is dat je niet gelukkig bent.

Toch is het in onze cultuur helemaal niet vanzelfsprekend om gelukkig te zijn met wat je hebt. We leren van jongs af aan om te presteren, dingen te bereiken – zodat je later gelukkig zult zijn.

Gelukkig zijn met wat je hebt is echter geen troostprijs voor losers die niet kunnen krijgen wat ze willen. Integendeel, leren gelukkig zijn met wat je hebt heeft hele concrete voordelen:

  • Je leert dat je geluk nooit hoeft uit te stellen. Je enige keuze is nu gelukkig zijn of niet – toekomstig geluk bestaat niet.
  • Je gaat betere doelen stellen. Als je niks nodig hebt om gelukkig te zijn, veranderen je doelen vanzelf van dingen krijgen naar dingen geven.
  • Je psychologische belemmeringen vallen weg. Angst en boosheid komen voort uit een diep gevoel van afhankelijkheid. Als je onafhankelijk wordt – door je eigen geluk te genereren – zijn deze emoties simpelweg overbodig.

Niet slecht, hè? Vooral omdat de vaardigheid kipsimpel is.

En ja – als je je eigen geluk gaat genereren, gaat je leven veranderen. Het leven zal je overvloedig belonen. Maar trap niet in de valkuil. Je doet dit niet voor de beloning. Je doet dit om gelukkig te zijn. De beloning doet er niet toe.

Hoe je gelukkig wordt met wat je hebt

Gelukkig worden met wat je hebt is heel simpel: we moeten afleren om ongelukkig te zijn omdat we bepaalde dingen niet hebben.

Van jongs af aan leren we dat we van alles moeten bereiken om gelukkig te zijn. We moeten een diploma, een goede baan, een partner, kinderen, geld, status, een goede gezondheid, etc. Als je dat allemaal hebt, dan heb je het recht om gelukkig te zijn. En als je dat niet hebt: dan kun je eigenlijk niet gelukkig zijn.

De gewoonte om naar je levensomstandigheden te kijken om te bepalen of je gelukkig mag zijn is aangeleerd. Deze gewoonte maakt ons tot een speelbal van de omstandigheden. Voldoen onze levensomstandigheden aan onze wensen, dan zijn we blij, anders niet blij.

Gelukkig is de werkelijkheid heel anders dan deze gewoonte doet geloven. Er is geen ding, geen persoon, geen omstandigheid in je leven die geluk bevat. Het is puur een keuze die je op ieder moment zelf maakt. Sta ik mezelf toe om nu gelukkig te zijn met wat ik heb? Of wijs ik mijn geluk toe aan iets buiten mezelf, iets dat ik moet hebben of bereiken om gelukkig te zijn?

Genoeg theorie. Ik ga het nu heel praktisch maken, anders heb je er geen bal aan. Ons geluk toewijzen aan iets buiten onszelf gebeurt vaak heel subtiel en onbewust. Daarom een praktische techniek om dit proces om te draaien.

Wanneer je bij jezelf merkt dat je graag iets zou willen… iets met wat lading, iets significants. Iets waarvan je denkt: “als ik dat had, dan zou ik gelukkig(er) zijn” – doe dan het volgende. Beeld je in dat je het al hebt. Nu meteen. Je hoeft niet naar school, doelen te bereiken, geld te sparen, wat dan ook. Beeld je gewoon in dat je het al hebt. Wil je een eigen huis? Boem, je hebt een eigen huis. Wil je een partner? Boem, je hebt een partner. Etc. Voel je je niet meteen al beter?

Dankzij deze oefening zie je heel concreet dat geluk niet buiten jezelf ligt. Je kunt op ieder moment van de dag geluk oproepen, zoveel je wilt.

Dat is wel belangrijk, dat je iets voelt. Ons brein kan hier in het begin wat moeite mee hebben, met je zo maar zonder reden gelukkig te voelen. Vraag je brein dan toestemming om gewoon even 10 seconden met de gedachte te spelen – de gedachte dat je al hebt wat je graag wilt – en beloof dat je daarna weer over gaat tot de orde van de dag.

Als het goed is, lukt het je om zo geluksgevoelens op te roepen. Lekker hè? Nou, dit is het. Dit is alles wat je nodig hebt om een gelukkig leven te leiden. Doe dit zo vaak je kunt – je kunt niet teveel geluk hebben – en je zult je automatisch een steeds groter deel van de tijd dolgelukkig voelen.

Ondanks dat deze methode kipsimpel is, kan het toch nog fout gaan. Heel waarschijnlijk denk je op gegeven moment: “Ik ben mezelf voor de gek aan het houden. Ik moet de werkelijkheid onder ogen zien!”. Een logische gedachte. Maar zodra je er in mee gaat, ben je weer ongelukkig. Trap er niet in.

Je houdt jezelf helemaal niet voor de gek door zo maar gelukkig te zijn. De scheidslijn tussen waar je nu staat, en waar je denkt te moeten staan om gelukkig te zijn, is altijd denkbeeldig. Zijn de geluksgevoelens die je met deze methode oproept niet echt?

De werkelijkheid is niet dat je iets moet doen om gelukkig te worden. De werkelijkheid is dat je zoveel geluk kunt genereren als je maar wilt, op ieder moment van de dag, en niemand kan het je afnemen. Laat je niet voor de gek houden.

Wat doe je als je alles al hebt?

De bovenstaande techniek lijkt misschien te simpel, te onbeduidend om serieus te nemen. Maar dat is ie niet. Dit ‘trucje’ kan je leven totaal veranderen.

We zijn zo gewend om onze blik op de toekomst te hebben. De volgende stap in je carrière, je relatie, je gezinsleven, wat dan ook. Maar wat als, iedere keer dat je iets wilt, je denkt: “boem, ik heb het”? Er is geen toekomst meer om voor te werken, niks om naar te streven.

Beoefen de bovenstaande methode consistent voor een aantal maanden, en je leven zal behoorlijk gaan veranderen. Sommige activiteiten zullen verdwijnen. Andere activiteiten beoefen je met een andere instelling. Je bent niet meer onderweg ergens naartoe. Je bent al thuis.

Conclusie

Om duurzaam gelukkig te zijn, moet je inzien dat geluk niet in één of andere omstandigheid in je leven verstopt zit. Het is een keuze om gelukkig te zijn met wat je hebt. Die keuze kun je ieder moment opnieuw maken.

Merk je dat je iets wil, waarbij je denkt: “Als ik dát had, dan zou ik gelukkiger zijn?”. Beeld simpelweg in: “boem, ik heb het.” Geniet er van, voel hoe goed dit voelt. En hup, je bent gelukkig. Laat je niet wijs maken dat er op dit moment ook maar iets in de weg staat tussen jou en levensgeluk.

Streef niet naar toekomstig geluk. Toekomstig geluk bestaat namelijk niet. ‘Nu’ is het enige moment dat je hebt. Je kunt nu gelukkig zijn, of niet. Aan jou de keuze.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie