Heerlijk! Leven zonder afleiding

Deze post is de eerste in mijn serie van 12 illusies of “truukjes” waarmee je “ego” je aandacht uit het moment haalt. Alle posts in deze serie zijn gebaseerd op het boek The Big Bamboozle van Cheri Huber en Ashwini Narayanan, aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Lees hier mijn inleidende post voor deze reeks.

In deze post staat het ego-truukje afleiding centraal. Ik zal beginnen met uitleggen hoe afleiding werkt, waarom het een probleem is, en tot slotte hoe je afleiding kunt herkennen en verminderen.

Wat is afleiding en hoe werkt het?

Afleiding is de meest directe poging van je “ego” om je aandacht uit het moment te halen. Je bent ergens mee bezig, en opeens eist iets anders onmiddellijk je aandacht op. Is er nieuwe mail? Is er nieuws? Hoe staat het met <vul zelf in>? Kenmerkend is dat al die dingen een paar momenten terug niet eens “op de radar” stonden (je was er niet mee bezig), maar uit het niets eisen ze opeens je aandacht op. Je aandacht gaat bijna noodgedwongen naar iets wat helemaal niet zo belangrijk is, en je aandacht is niet meer bij datgene wat je aan het doen bent.

Een andere vorm van afleiding is entertainment: een activiteit waarin jij niks of bijna niks hoeft te doen, maar iets of iemand zorgt dat je je toch niet verveelt. TV-kijken, internetten, gamen, naar theater gaan, etc. We hebben aangeleerd dat dit soort activiteiten (welverdiende) ontspanning zijn, of soms zelfs persoonlijke ontwikkeling, maar het eigenlijke doel is altijd hetzelfde: je aandacht onttrekken uit het hier en nu.

Het dwangmatige aspect van afleiding wordt meteen duidelijk als je even niets te doen hebt. Je verveelt je. Als je gewend bent om constant bezig of afgeleid te zijn, dan is niets doen heel ongemakkelijk. Maar als je je verveelt, dan ben je eindelijk in het hier en nu. Het ongemakkelijke gevoel komt niet doordat je even niets doet; het gevoel is afkomstig van je “ego”. Afleiding voedt je “ego”, maar op verveling kan het niet overleven.

Waarom is afleiding erg?

Afleiding is voer voor je “ego”. Zonder afleiding houdt je “ego” het niet lang vol. Zoals in alle artikelen in deze blog-reeks, bedoel ik met “ego” het geheel aan stemmen dat je aandacht uit het moment haalt.

Afleiding is sterk gerelateerd aan je comfortzone. We gebruiken afleiding om niet aanwezig te zijn bij wat er nu in ons leven aan de hand is: teleurstelling, frustratie, angst voor de toekomst. Afleiding is een belangrijke pilaar die je comfortzone in stand houdt.

Het is eigenlijk het beste om het gewoon zelf te ervaren. De volgende sectie gaat over het herkennen en verminderen van afleiding in je leven.

Het herkennen en verminderen van afleiding

We leven in een tijd waarin een overvloed aan afleiding gewoon in je broekzak zit. Afleiding is altijd binnen handbereik. Waarschijnlijk kun je heel wat winnen aan levensgeluk door al die afleiding een stukje terug te schroeven.

De vormen van afleiding die je gemakkelijk kunt herkennen, heb ik hierboven al beschreven: afgeleid worden bij het doen van een taak, entertainment, en afleiding zoeken omdat je je verveelt. Het is de moeite waard om op al deze vlakken de afleiding terug te dringen.

Afleiding bij het doen van een taak

Als je bent zoals ik, dan ervaar je misschien wel eens afleiding bij het doen van een (lastige of saaie) taak. Even tussendoor mail kijken, etc. Niet handig: dit soort afleiding kost ontzettend veel tijd. Het helpt om sowieso alle vormen van notificatie uit te zetten op telefoons en computers. Zet als het even kan bliepjes, popups etc. uit, zodat je niet meteen wordt afgeleid zodra iemand je een mailtje of appje stuurt.

Dan heb je nog de afleiding die je zelf doet. Even tussendoor het nieuws kijken of iets dergelijks. Ik heb zelf bewust geen internetbrowser op mijn telefoon – dit voorkomt dat ik gedurende de dag allerlei zinloze dingen zit op te zoeken. Werkt prima! Achter de PC is het een ander verhaal, dan kan ik niet zonder internetbrowser, dus dan komt het toch op zelfdiscipline aan. Daarover gaat de volgende alinea.

Afleiding voorkomen met behulp van zelfdiscipline gaat als volgt. Herken de impuls om nu ,”heel eventjes maar”, iets anders te gaan doen dan wat je zelf besloten had om te doen, als de stem van je “ego”. Die is er op uit om je leven te verzieken. Realiseer je dat jij bepaalt of je er in meegaat of niet. Je “ego” kan geen nieuwssite openen. Iedere keer dat je meegaat in de impuls naar afleiding, maak je je “ego” sterker en neemt je persoonlijke effectiviteit af. Iedere keer dat je bewust kiest om dat juist niet te doen, om je taak te blijven doen, omdat je zelf eerder vandaag al besloten had om die taak te doen, wordt je “ego” zwakker. Je ontwikkelt langzaam maar zeker je vermogen om de dingen die je besloten had om te doen, ook daadwerkelijk te doen en af te maken. Jij kunt dit – laat je “ego” je niks anders wijsmaken!

Afleiding door entertainment

Dan komen we bij entertainment. Ik kan me voorstellen dat je gemengde gevoelens hebt bij het terugdringen van entertainment in je leven. Er zijn zo veel boodschappen om ons heen dat entertainment “plezier” of “ontspanning” is! Het is niet waar. Ik was zelf nooit een groot TV kijker, maar ooit was de TV wel een significante bron van entertainment voor mij. Al een hele tijd terug heb ik mijn abonnement opgezegd, en ik heb er nooit spijt van gehad. Je TV wegdoen levert enorm veel tijd op, die je automatisch gaat gebruiken voor activiteiten waar je veel meer plezier aan beleeft – zeker op termijn.

Dus, kijk eens rond in je leven. Wat voor entertainment gebruik jij als afleiding? Wat levert het je op? Wil je dit wel in je leven? Ik zeg niet dat het weg moet, maar maak een bewuste keuze. Zonder ongemak geen persoonlijke groei. Experimenteer eens met 30 dagen zonder die vorm van entertainment, en kijk wat er gebeurt. Misschien wil je wel nooit meer terug naar je oude vorm van afleiding.

Afleiding om verveling te voorkomen

Het terugdringen van entertainment in je leven heeft één voorspelbare consequentie: verveling. Dit is niet erg. Velen van ons hebben geleerd dat verveling niet goed is, dat we druk bezig moeten zijn of in ieder geval iets doen, maar dat is niet waar. Verveling is mediteren zonder dat het je enige moeite kost. En het heeft dezelfde voordelen als mediteren. Als je je verveelt, blijf dan gewoon lekker zitten en observeer de impuls, gekte haast, om iets te gaan doen. Maar je hoeft helemaal niks te doen. Sterker nog, alleen maar nieuwsgierig en zonder oordeel kijken naar al die onrust in je brein is het allerbeste wat je op dit moment zou kunnen doen! Dus, geef jezelf toestemming om je eens flink te vervelen. Het is goed voor je!

Tot slot

Ik hoop dat deze post je helpt om de afleiding in je leven terug te dringen, en dat dat op zijn beurt weer leidt tot een bewuster, gelukkiger mens.

Er is nog één ding waar ik je even voor wil waarschuwen, en het is een belangrijk ding: wanneer je je bewust wordt van hoe vaak je jezelf laat afleiden, ga je jezelf misschien veroordelen. “Wat stom van me dat ik me weer heb laten afleiden.” Maar jij bent helemaal niet degene die het stom vindt! Deze stem, die jezelf veroordeelt, is een ander truukje van je “ego”. Het doel van deze stem is om je “ego” weer sterker te maken en je leven te verzieken. Leg hem gewoon naast je neer. Je hebt helemaal niet om de mening van je “ego” gevraagd – hij doet er niet toe.

Hoe heb jij de afleiding in je leven verminderd? Hoe heb je er baat bij gehad? Inspireer anderen door een reactie achter te laten. En geloof je “ego” niet als het zegt dat jouw verhaal niet interessant is voor andere lezers. Dat is het wel!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

4 gedachten over “Heerlijk! Leven zonder afleiding”

 1. Ik herken me wel in dit artikel en ik ben de laatste tijd ook flink bezig met afleiding beperken in m’n leven. Notificaties uit zetten en geen TV hebben helpt al enorm voor mij.

  Ook heb ik een ongezonde relatie gehad met gamen; ik kon er heel veel uren aan besteden en het maakte me altijd ongelukkig uiteindelijk, dus dit heb ik resoluut afgekapt door met een vriendin af te spreken dat ik haar 10 euro betaal voor elk uur dat ik game en 50 euro om deze deal te stoppen. Tot nu toe heb ik al 2 maanden niet gegamed! En dat brengt ook weer tijd en energie voor andere, belangrijkere / betere dingen.

  Verder heb ik ook veel herkenning in zelfdiscipline toepassen om afleiding te voorkomen. Zo heb ik afspraken met mezelf dat als ik op m’n werk zit, dat ik niks anders doe dan werk en elk impuls om mezelf af te leiden laat komen en gaan.

  Dit alles is zeker in het begin heel pittig, het voelt soms echt als een strijd, maar ik merk dat het steeds makkelijker gaat naarmate ik het vaker doe en ik ben heel blij met de vooruitgang die ik hiermee heb geboekt, ik zie dat m’n leven echt met sprongen vooruit gaat.

  Wederom bedankt weer voor je inspiratie!

  Beantwoorden
  • Hoi Guido,

   Wat leuk om te lezen dat je hier zo mee bezig bent, en vooral dat je leven met sprongen vooruit gaat! Mijn tip voor jou is om niet streng te zijn voor jezelf. Als het voelt als een strijd, dan is dat een teken dat je je aan het verzetten bent tegen een aspect van jezelf of een aspect van je leven. Dit kost veel energie. Bovendien hoeft het niet, want alle aspecten van jezelf en je leven zijn gewoon OK.

   Misschien helpt dit je: als je je bewust wordt van een impuls om iets te doen wat je niet meer wilt doen (gamen, afleiding, etc.), verwelkom(!) dan de impuls. Je zou zo’n soort conversatie met jezelf kunnen hebben: “Ha, wat leuk, iets in mij wil dat ik meer plezier heb. Prachtig, dank je wel. Ik wil ook meer plezier. Daar zijn we het dus over eens. Ik heb alleen gemerkt dat gamen, afleiding, etc. niet goed voor me is, dus dat gaan we niet doen. Het is geen optie. Maar misschien weet je een andere manier om meer plezier te brengen in mijn leven? Dat zou ik heel leuk vinden.”

   Hopelijk helpt dit je om nóg grotere sprongen te maken, zonder dat het als een strijd voelt!

   Beantwoorden
 2. Verveling mag niet,het is ons aangeleerd .Aan de tafel zitten en als kind in gedachten naar buiten kijken, ga eens wat doen; zegt je moeder.ik vond het fijn om te dromen.je voelt dat je waarschijnlijk dit niet mocht.het leek wel verboden.Zo later in je leven ontdek je dat mensen allemaal zo bezig waren.je bent een nietsnut als je niets doet.Eigenlijk dodelijk voor je geest.voor jezelf doet het heel goed,en dan komt je ego om de hoek kijken ,die verstoort je ritme ,want die zegt ook hetzelfde.De druk die het ego mij op legt zorgt dat ik nooit echt aanwezig ben en mij nooit lang op iets kan concentreren,want ik moet wat doen ,ik moet een passie hebben,ik moet presteren,ik moet ik moet.Nu ik ouder ben kap ik met het zomaar binnendringen van het ego of mensenprikkels die mij dwingen.Niemand mag zich meer met mij bemoeien, en ik ga opnieuw leren weer als een kind om vrij te zijn en steeds vaker tot iets te komen wat bij mij past.De school is dan ook een slechte uitvinding.

  Beantwoorden
  • Ha julot,

   Mooi geschreven en helemaal mee eens. De gemiddelde mens is zo onrustig van binnen, dat hij of zij zich stoort aan iemand die wél rustig is. En zo wordt inderdaad de onrust doorgegeven van de ene generatie op de volgende. Heel mooi dat je voor jezelf kiest en je niet meer laat dwingen. Je hebt helemaal gelijk!

   Beantwoorden

Plaats een reactie