
Voel je je overweldigd door een keuze die je moet maken? Of schiet je regelmatig in de twijfel bij alledaagse beslissingen, en vind je dat irritant?
Heel begrijpelijk. We leven in een tijd waarin we constant moeten kiezen:
- De telefoon opnemen of niet?
- Dit aantrekken of toch iets anders?
- Van baan veranderen of niet?
- Dit huis kopen of dat andere?
- Naar links swipen of naar rechts?
- Etc.
Als je bij al die beslissingen keuzestress ervaart, al is het maar een klein beetje, dan zit je chronisch in de stress!
Er is zelfs een term voor: beslissingsmoeheid. Gelukkig word je niet daadwerkelijk moe van beslissingen nemen; je wordt moe van (keuze)stress.
Wil je vrij kunnen beslissen zonder moeheid, twijfel en stress te ervaren? Lees dan verder. In dit artikel deel ik met jou:
- Waar keuzestress vandaan komt;
- Hoe je kunt leven zonder keuzestress.
Waar keuzestress vandaan komt
Keuzestress is een vorm van angst. Als je moet kiezen tussen A en B, en je ervaart stress of twijfel bij die keuze, dan is je hoofd waarschijnlijk bezig met de voors en tegens van A en B.
Hier ga je niet uit komen! “A of B?” is de verkeerde vraag. Om uit je keuzestress te komen moet je een hele andere vraag stellen, namelijk: “waar ben ik bang voor?“.
Probeer het, nu of de eerstvolgende keer dat je keuzestress ervaart. Dit gaat helemaal niet over A of B. Je bent ergens bang voor. Wat is dat? Kun je accepteren dat je er bang voor bent?
Laat ik een voorbeeld geven. Stel, je krijgt een andere baan aangeboden. Nu moet je een keuze maken. Misschien ben je niet 100% happy met je huidige werkgever, maar je weet wel wat je er aan hebt. Bij de nieuwe baan is dat veel minder duidelijk: het kan tegenvallen, of misschien kun je je draai niet vinden in dat bedrijf.
Het is gemakkelijk om je angst toe te schrijven aan onzekerheid. Ik weet niet wat de gevolgen zijn als ik voor de nieuwe baan kies, ik kan niet alles overzien. En daarom ben ik bang of onzeker.
Maar dat is niet zo! Onzekerheid is eng, maar alleen omdat we niet willen kijken naar waar we écht bang voor zijn. Grote, vage dingen zijn eng. Maak het specifieker.
Waar ben je bang voor?
- Dat de nieuwe baan minder leuk is dan de huidige?
- Dat je nieuwe collega’s niet leuk zijn?
- Dat je door van baan te wisselen minder financiële zekerheid hebt?
- Dat je huidige baas of collega’s jou stom vinden als je vertrekt?
- Dat je “verkeerd” kiest, en iedereen kan zien dat je niet perfect bent?
- Iets anders?
Breng het in kaart, dat geeft zo veel duidelijkheid. En keur jezelf niet af omdat je bang bent, iedereen is bang. Gun het jezelf om eerlijk te zijn naar jezelf. Verder hoeft niemand te weten waar je bang voor bent.
Veel van je keuzestress zal verdwijnen wanneer je je aandacht verplaatst van “A of B?” naar “Waar ben ik bang voor?”. Je hebt het probleem zo veel kleiner gemaakt.
Het restant van de keuzestress verdwijnt als je je angst ondervangt. Wat kun je doen tegen je angst? Kun je bepalen of de angst gegrond is? Kun je iets doen om de risico’s te verkleinen? Of kun je zelfs je angst overwinnen?
Met je angst verdwijnt ook keuzestress en twijfel. Je zult intuïtief weten wat de juiste keuze is, of dat het niet uitmaakt.
Leven zonder keuzestress
Intuïtie is de sleutel tot leven zonder keuzestress. We hebben allemaal toegang tot een subtiel gevoel dat ons leven prima kan sturen. Dat is onze intuïtie. Er komt geen twijfel bij kijken: het is 100% duidelijk en zeker welke keuze voor jou is.
Het probleem is alleen dat velen van ons hebben geleerd om onze intuïtie te wantrouwen. In plaats van onze intuïtie te vertrouwen, gaan we denken. Denken over de voors en tegens van A en B. Door al dit gedenk heb je geen aandacht meer voor je intuïtie.
Om te leven zonder keuzestress moet je stoppen met denken. Sommige mensen kunnen al heel goed niet-nadenken-over-hun-keuzes, maar dat is natuurlijk niet wat ik bedoel. Het doel is toegang krijgen tot je innerlijke wijsheid, niet impulsief domme dingen doen.
Om te stoppen met denken moet je eerst doorhebben dat je aan het denken bent. Ga daar eens op letten, vooral bij keuzes en beslissingen. Ga kijken, en het zou zomaar kunnen dat je een soort intern Lagerhuis aantreft:
“Je moet echt A kiezen, want…”
“Maar dan … (bezwaar)”
(het is even stil)
“A is toch de beste keuze, want …”
Bla bla bla.
Misschien herken je het. Hier komt geen eind aan! Het lijkt alsof je al deze irritante gedachten kunt stoppen door een keuze te maken, maar zelfs dat is niet waar.
“Had ik achteraf gezien niet toch B moeten kiezen? B heeft als voordeel …”
Bla bla bla.
Het is cruciaal voor je welzijn om niet mee te gaan met deze discussie!
Kijk alleen maar. Je hoeft niet één van de kanten te kiezen. Dit interne debat kan vermakelijk zijn, maar heeft verder geen praktisch nut.
Negeer al die stemmen in je hoofd. Om een goede keuze te maken moet je iets heel anders doen. Gebruik de technieken om om te gaan met moeilijke beslissingen, dat werkt veel beter.
Voor nu is het belangrijkste om uit je hoofd te gaan. Het is zo zonde van je tijd om bezig te zijn met een zinloos debat in je hoofd. Laat het links liggen. Gooi desnoods een muntje om een beslissing te forceren. Echt, je zult blij zijn als je niet meer hoeft na te denken over je beslissingen!
Conclusie
Keuzestress is een sneaky energievreter. Waarschijnlijk ben je je er niet van bewust hoe verschrikkelijk veel energie keuzestress kost.
Gun het jezelf om te leven zonder keuzestress. Maak het concreet waar je bang voor bent. Kun je de risico’s ondervangen? Kun je je angst overwinnen?
Leer vertrouwen op je intuïtie. Negeer het interne Lagerhuis. Gebruik de technieken om om te gaan met moeilijke beslissingen, of gooi gewoon een muntje.
Geniet van je leven zonder keuzestress!