Tegengif voor isolerende gedachten

Deze post is de achtste in mijn serie van 12 illusies of “truukjes” waarmee je “ego” je aandacht uit het moment haalt. Alle posts in deze serie zijn gebaseerd op het boek The Big Bamboozle van Cheri Huber en Ashwini Narayanan, aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Lees hier mijn inleidende post voor deze reeks..

De titel van dit hoofdstuk is Illusion of separation. Dat is eigenlijk een redelijk filosofisch begrip. Erg interessant, maar ik wil mijn verhaal vandaag praktisch houden.

Specifiek gaat mijn post vandaag over hoe je “ego” je probeert te isoleren van anderen, en wat je daar tegen kunt doen. Minder naar je “ego” luisteren, levert je automatisch een gevoel van verbinding op. Je realiseert je dat jij niet de enige bent met bepaalde uitdagingen, beperkingen of problemen – er zijn honderden miljoenen mensen met exact hetzelfde issue! Er is niks om je voor te schamen en je staat er niet alleen voor.

De isolatie-gedachten

We hebben allemaal tot op zekere hoogte aangeleerd om onszelf af te zonderen van anderen en de buitenwereld. Ons “ego” doet dat. Daar heeft hij 3 “truukjes” voor:

Ze zijn tegen me

Het eerste truukje is dat je “ego” je negatieve gedachten over jezelf vertelt, maar doet voorkomen alsof anderen die gedachten denken. Bijvoorbeeld:

 • Ze mogen me niet;
 • Ze lachen me uit;
 • Ze doen wel beleefd, maar ze mogen me niet;
 • Ze vinden me stom;
 • Etc.

Het zijn allemaal “zelfbedachte” gedachten over jezelf, maar je “ego” verdraait ze zo dat het lijkt alsof andere mensen dit over jou denken. Daardoor lijkt het alsof anderen tegen je zijn, ook al is dat helemaal niet zo.

De wereld is tegen me

In dit geval vertelt je “ego” je “waarheden” die jou isoleren, en laat het lijken alsof het feitelijke informatie over de wereld is. Bijvoorbeeld:

 • De wereld is niet veilig;
 • Mensen zijn gevaarlijk en/of ongevoelig;
 • Niemand wil mij of begrijpt mij;
 • Niemand geeft om mij;
 • Etc.

Ook dit zijn maar ideeën, ze zijn niet waar. Maar als je ze gelooft, dan kunnen ze je aardig isoleren.

Ik ben niet OK

Het laatste truukje is dat je “ego” zich richt op jouw “tekortkomingen”. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben niet leuk;
 • Ik ben niet sociaal;
 • Ik ben niet gezellig;
 • Ik ben niet aantrekkelijk;
 • Ik ben niet interessant;
 • Ik heb niks te melden;
 • Etc.

Wederom niks van waar, maar het zijn gedachten die je behoorlijk kunnen belemmeren.

Waarom ons “ego” ons wil isoleren

Met al deze nare gedachten over jezelf, anderen en de wereld, kan je “ego” gemakkelijk bereiken waar hij op uit is: dat jij je in jezelf terug gaat trekken. Want daardoor zie je niet dat iedereen met dezelfde uitdagingen worstelt – dat iedereen zo’n naar “ego” heeft dat zijn of haar leven een stuk lastiger maakt dan nodig is.

In werkelijkheid hebben we allemaal praktisch dezelfde angsten en onzekerheden. Ze zijn niet altijd even zichtbaar of intens. Maar in de kern is er heel weinig verschil tussen mensen en waar ze mee zitten.

Nu je door heb dat je “ego” jou wil isoleren, en jij wilt dat niet, wat kun je er dan aan doen?

Maak een goede vriend

Een goede vriend helpt je uit het gevoel van isolement en afzondering. Het kan wel lastig zijn om zo’n goede vriend te vinden, zeker als je niet meer naar school gaat. Maar er is een oplossing: je kunt voor jezelf een goede vriend maken. Eentje die er altijd en overal voor je is.

Je hebt geen fysieke persoon nodig om je gehoord en gezien te voelen. Bedenk je nieuwe beste vriend of vriendin gewoon in je hoofd. Vertel hem of haar alles waar je mee zit. En bedenk dan hoe jouw ideale vriend of vriendin daar op zou reageren. Wat is een begripvolle, ondersteunende reactie? Waar word je blij van? Zeg dat tegen jezelf.

Als je niet zo snel iets kunt bedenken wat een begripvolle, ondersteunende vriend zou zeggen – bijvoorbeeld omdat je die nooit gehad hebt… dit werkt meestal goed: “wat je ook doet, wat er ook gebeurt – ik hou van je en ik sta achter je”. Gun jezelf om dat te horen.

Doe dit regelmatig. Het werkt vaak heel bevrijdend om iemand in je leven te hebben die je onvoorwaardelijk accepteert. Dan heb je opeens geen tekortkomingen meer, dan ben je opeens OK en de wereld ook. Apart hè?

Misschien voel je je zo bij een nieuwe liefde, maar dan duurt het maar even. Je kunt het gevoel van volledige acceptatie zo lang laten duren als je wilt: zorg ervoor dat je het in eigen hand hebt. Bedenk je ideale vriend of vriendin en ga er eens mee kletsen. En altijd als je je even slecht voelt, staat hij of zij voor je klaar. Deze relatie kan niet kapot, hij is voor het leven. Een bedachte vriend is niet nep, hij werkt wat betreft emotionele ondersteuning net zo goed als een echte. Doe er je voordeel mee!

Conclusie

Laat je “ego” je niet isoleren! Weet dat anderen met exact dezelfde dingen zitten als jij. Bedenk voor jezelf een goede vriend, iemand die altijd van je houdt. Spreek hem of haar regelmatig. Na verloop van tijd zul je je zelf automatisch meer openstellen en nieuwe, diepere verbindingen aangaan met anderen. “Ego” is een maatschappelijk probleem. Het is niet persoonlijk. Maar je kunt er wel zelf wat aan doen.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie