Conclusie: 12 illusies van het menselijke `ego’

Deze post is de laatste in mijn serie van 12 illusies of “truukjes” waarmee je “ego” je aandacht uit het moment haalt. Alle posts in deze serie zijn gebaseerd op het boek The Big Bamboozle van Cheri Huber en Ashwini Narayanan, aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Lees hier mijn inleidende post voor deze reeks.

Oplettende lezers zullen doorhebben dat ik slechts 10 truukjes van ons “ego” beschreven heb, niet 12. Nou ja, het leven loopt niet altijd zoals je van tevoren denkt. Misschien komen die andere 2 later nog. Het leek me een mooi moment om deze reeks af te ronden.

We hebben heel wat “ego-truukjes” gezien: afleiding, keuzestress, angst, zelfkritiek, de illusie van een vrije wil, vergelijken, bedachte voorwaarden voor geluk, isolerende gedachten, uitstelgedrag en 7 subtiele vormen van zelfsabotage. Ik hoop dat je ze in je leven herkent, en steeds beter begint door te krijgen, zodat je er niet meer door gegrepen wordt.

In deze post geef ik inzichten en tips om je te helpen om zelf aan te slag te gaan en te blijven met het doorhebben en negeren van je “ego”. Je aandacht verplaatsen naar je “ego”, gedachten en verhalen in je hoofd, is een gewoonte, en het vergt wat oefening om die gewoonte te vervangen door een andere gewoonte: met je aandacht in het moment blijven, wat er ook gebeurt.

Je “ego” doorhebben vergt de nodige inzet en geduld. Waarom zou je die moeite überhaupt doen? Nou, hopelijk merk je al direct voordelen wanneer je je “ego” doorhebt en negeert. Maar het werkt het best om er gewoon mee te experimenteren. Wat gebeurt er als ik naar mijn “ego” luister? Wat gebeurt er als ik mijn “ego” negeer, en mijn aandacht naar het hier en nu verplaats? Op ieder moment van je leven heb je die keuze: luister ik naar het verhaal in mijn hoofd, of ga ik ervaren wat er hier en nu is?

In het begin kan het lijken alsof het hier en nu niet zo interessant is. Dat is precies zo’n “ego-truukje”. Mijn gedachten zijn veel interessanter! En afleiding, etc. Dit is wat je “ego” doet, hij wil het middelpunt van je aandacht zijn. Maar zodra je hem door begint te krijgen, verandert dit helemaal. Je realiseert je dat je “ego” je iedere keer hetzelfde vertelt. Het is allemaal uitgekauwde, zichzelf eindeloos herhalende shit! Ik kan daar naar luisteren, of ik kan dit moment ervaren. Dit moment is uniek en nieuw en sprankelend, het kan niet anders. Wat je ook aan het doen bent: er is zo veel te voelen, te horen, te zien, te ruiken. 99,9% van het leven gaat aan je aandacht voorbij, als je met je aandacht bij je “ego” bent. Er komt een punt dat je gewoon van nature je “ego” gaat negeren, omdat ie niet interessant meer is.

Cheri Huber en Ashwini Narayanan beschrijven in de conclusie van hun boek nog 2 “ego-truukjes” om beducht op te zijn:

  1. De gedachte: ik kan het niet. Ik kan niet met mijn aandacht bij het moment blijven. Deze is heel gebruikelijk, soms lijkt het alsof we wel met onze aandacht bij onze gedachten moeten zijn. Alsof we geen keuze hebben. Maar we kunnen altijd kiezen waar onze aandacht heen gaat. Kun je nu je voeten voelen? Hup, je doet het al. Nu is je aandacht in het hier en nu. Je aandacht laat zich moeiteloos sturen. Laat je “ego” je niet wijsmaken dat je je aandacht niet kunt sturen.
  2. Zelfmoordgedachten. Jep, deze zijn bedoeld om je te laten schrikken. Wanneer je steeds beter leert om je “ego” te negeren, gaat hij steeds extremere dingen tegen je zeggen om toch je aandacht te krijgen. Dit is een goed teken! En het gaat voorbij, het is gewoon weer een “ego-truukje”. Verplaats je aandacht naar dit moment, en er is niks aan de hand.

In het algemeen kan je leven tijdelijk verwarrend worden als je je “ego” stelselmatig gaat negeren. Dit is normaal, je oude identiteit brokkelt langzaam af. Je verliest niks van waarde, integendeel, maar het kan wel verwarrend zijn. Het boek The end of your world van Adyashanti biedt veel goede handvatten om om te gaan met de laatste tegenstribbelingen van je “ego”.

Om deze reeks af te ronden: heb geduld, hou vol, en heb jezelf vooral heel erg lief. Iedere keer dat je je aandacht weet te verplaatsen van je “ego” naar het hier en nu, vervang je een stukje ontevredenheid met liefde en verbinding. Het is de moeite waard. Je kunt leven zonder “ego”. Jij kunt dat. Echt. Sterker nog, het is je lot. Geniet van de reis!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie