De snelste manier om je zelfbeeld te verbeteren

Heb je soms het gevoel dat je niet goed genoeg bent, zoals je bent? Dat je iets moet bereiken, iets moet bewijzen, en dán ben je goed genoeg?

De meeste mensen hebben dit gevoel in meer of mindere mate. Het is een teken dat je zelfbeeld (deels) negatief is.

In deze post leer ik je de snelste manier om je negatieve zelfbeeld te verbeteren.

Wat levert het op?

Een kleine verbetering van je zelfbeeld zorgt ervoor dat je:

  • Meer (sociale) risico’s durft te nemen;
  • Jezelf zichtbaarder durft te maken;
 • Minder snel opgeeft;
 • Beter voor jezelf zorgt.

Als je dat allemaal een klein beetje doet, zou je leven dan leuker worden? Waarschijnlijk wel.

Wat is een zelfbeeld?

Voordat je aan de slag gaat om je zelfbeeld te verbeteren, is het handig om te weten wat je zelfbeeld eigenlijk is. Je zelfbeeld is een verzameling ideeën over jezelf. Als je een negatief zelfbeeld hebt, dan zijn die ideeën niet zo positief. Bijvoorbeeld1:

 • Ik ben niet goed genoeg;
 • Ik ben niet interessant;
 • Ik ben niet capabel;
 • Ik ben niet belangrijk;
 • Ik ben niet aantrekkelijk;
 • Ik ben niet slim genoeg;
 • Ik heb geen talent;
 • Ik heb geen discipline;
 • Ik heb mijn succes alleen te danken aan toeval;
 • Ik heb mijn succes alleen te danken aan anderen;
 • Ik ben raar;
 • Ik pas niet in deze wereld;
 • Ik ben een loser;
 • Er is iets mis met mij.

Als je een positief zelfbeeld hebt, dan lach je om deze zinnen. Ze zijn zeker niet waar! Maar als je een (deels) negatief zelfbeeld hebt, dan lijken een aantal van deze zinnen voor jou waar te zijn. Deze negatieve ideeën zijn onderdeel van je zelfbeeld.

Hoe verbeter ik mijn zelfbeeld?

De snelste manier om je zelfbeeld te verbeteren is de subpersona methode. In de subpersona methode kijk je naar je eigen geest alsof het een verzameling “persoontjes” is met allemaal hun eigen ideeën en emoties. Ik noem zo’n “persoontje” een subpersona.

Je kunt je negatieve zelfbeeld snel verbeteren. Twee inzichten zijn daarvoor van belang:

 1. Een negatieve overtuiging is afkomstig van een subpersona;
 2. Negatieve overtuigingen verdwijnen als je je subpersona’s liefdevolle aandacht geeft.

Dit betekent dat je zelfbeeld verbetert als je de subpersona’s achter je negatieve aannames liefdevolle aandacht geeft.

Om je negatieve zelfbeeld te verbeteren, moet je contact maken met subpersona’s die “vastzitten” in een negatieve overtuiging.

Schematische weergave van een subpersona die zich niet belangrijk voelt
Een subpersona voelt zich niet belangrijk

Een voorbeeld. Stel dat je de overtuiging “Ik ben niet belangrijk” hebt. Die overtuiging is afkomstig van een subpersona. De overtuiging gaat helemaal niet over jou, hij gaat over het subpersona. Dit is belangrijk om in te zien. Iets in jou voelt zich niet belangrijk. Dat “iets” – dat is je subpersona.

Je vindt in dit geval je subpersona door op zoek te gaan naar iets in jou dat zich niet belangrijk voelt. Waarschijnlijk voelt het zich al tientallen jaren onbelangrijk. Kun je dit deel van jou liefdevolle aandacht geven?

Het is belangrijk om niet als een soort politieagent te werk te gaan. “Wie voelt zich hier onbelangrijk? Houd daar eens mee op!”. Dit werkt niet, je subpersona krijgt zo geen liefdevolle aandacht.

Om wel die liefdevolle aandacht te kunnen geven, moet je wat afstand nemen van je wens om je zelfbeeld te verbeteren. Als je naar binnen gaat met de intentie om iets te verbeteren, dan ben je niet in staat om te accepteren wat er is. Je poging zal geen effect hebben.

Ga naar binnen met de intentie van nieuwsgierigheid en liefde. Ik wil weten wat er is, en ik wil wat er is meer waarderen. Grappig genoeg kun je veel gemakkelijker jezelf veranderen als je kunt accepteren hoe je nu bent.

Dit is de snelste manier om je negatieve zelfbeeld te verbeteren. Schenk aandacht aan negatieve overtuigingen. Gebruik het lijstje hierboven om te kijken wat resoneert, maar werk ook gerust met andere aannames die je gedurende de dag bij jezelf bemerkt.

Ga op zoek naar die subpersona’s die zich onbelangrijk, onaantrekkelijk, incapabel, ongewild, etc. voelen. Benader ze met liefde en aandacht. Dat is het enige wat ze nodig hebben, en ze wachten er al tientallen jaren op! Je zult versteld staan hoe veel je binnenwereld en je gedrag uit zichzelf veranderen, als je ze eindelijk die liefdevolle aandacht geeft. Je negatieve zelfbeeld verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Conclusie

In dit artikel heb ik uitgelegd hoe je snel je zelfbeeld kunt verbeteren met behulp van de subpersona methode. Vind de subpersona’s die vastzitten in een negatieve overtuiging, en geef ze de liefde en aandacht waar zal tientallen jaren naar verlangen.

Als je dit doet, dan ga je je vanzelf anders voelen en gedragen. Je voelt je beter, je neemt meer (sociale) risico’s, je wordt zichtbaarder en je gaat beter voor jezelf zorgen.

Hoe werkt deze methode voor jou?

Bronnen, noten en/of referenties

 1. Dit lijstje is afkomstig van het Lefkoe Institute.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie