Houd je je mening liever voor je? Ga je conflicten liever uit de weg?
Dan heb je conflictvermijdend gedrag. Dat is jammer, want het zorgt er voor dat jouw unieke geluid niet altijd gehoord wordt. Daarnaast kun je door je conflictvermijdende gedrag jouw behoeften niet altijd duidelijk maken aan anderen. Hierdoor krijg je niet wat je verdient!
Gelukkig kun je conflictvermijdend gedrag veranderen. Hierdoor kun je je stem beter laten horen, en nemen anderen jou serieuzer.
Ik was vroeger conflictvermijdend, en nu niet meer. Conflictvermijdend gedrag is heel goed te veranderen.
Op deze pagina
Waar komt conflictvermijdend gedrag vandaan?
Er is een reden waarom je liever geen conflict hebt met anderen. Misschien geloof je onbewust:
- Dat jouw mening niet belangrijk is;
- Dat jouw behoeften minder belangrijk zijn dan die van anderen;
- Dat conflicten gevaarlijk zijn.
Let op: dit zijn dingen die je onbewust kunt geloven. Waarschijnlijk weet je bewust wel dat jouw mening óók belangrijk is. Maar ons gedrag wordt bepaald door wat we onbewust geloven.
Hoe weet je of je iets onbewust gelooft? De meest betrouwbare check is dat je normaal gesproken handelt alsof het waar is – alsof jouw mening niet belangrijk is, bijvoorbeeld. Dan weet je vrij zeker dat je onbewust gelooft dat jouw mening niet belangrijk is.
Een andere check is het gevoel dat een zin oproept. Zeg maar eens hardop: “Ik ben een tafel”. Zeg daarna: “mijn mening is niet belangrijk”. Voelt dat anders? Als het voelt alsof de tweede zin een emotionele lading heeft – al is het maar een klein beetje, dan geloof je hem onbewust.
Het is belangrijk om open te staan voor de mogelijkheid dat je een onbewuste overtuiging hebt. We vinden het meestal niet leuk om toe te geven dat ons gedrag voor een groot deel bepaald wordt door onbewuste overtuigingen. We willen liever geen onbewuste overtuigingen hebben, misschien schaam je je er zelfs een beetje voor.
Maar het is niet persoonlijk. Iedereen heeft onbewuste overtuigingen. De meeste mensen weten niet precies waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Voor jou gaat dat veranderen. Jij weet straks precies waarom je conflictvermijdend gedrag had, en nu niet meer.
Conflictvermijdend gedrag veranderen
Je kunt je conflictvermijdende gedrag veranderen door je onderliggende, onbewuste overtuigingen te veranderen. Onbewuste overtuigingen veranderen gaat het best met de Lefkoe methode. Ik zal hier een korte samenvatting geven.
Kies een onbewuste overtuiging die je hebt, bijvoorbeeld: “conflicten zijn gevaarlijk”.
Vind de oorsprong van je onbewuste overtuiging
Als eerste wil je begrijpen waar deze overtuiging vandaan is gekomen. Vandaag de dag zijn conflicten met collega’s, kinderen, partners misschien niet zo heel gevaarlijk, maar was dat altijd zo? Wat heb je meegemaakt, waaruit je zou kunnen concluderen dat conflicten gevaarlijk zijn?
Hoe was het vroeger? Als je een conflict had met je ouders of broertjes/zusjes? Vooral toen je nog heel klein was?
Het zou kunnen dat deze conflicten daadwerkelijk gevaarlijk waren! Misschien kreeg je straf, werd je geslagen, vernederd, of kreeg je gewoon minder liefdevolle aandacht. Dan ga je een conflict liever uit de weg!
Dit is de belangrijkste stap in het veranderen van conflictvermijdend gedrag: herkennen dat het gedrag ooit zinvol, logisch was. Als conflicten vroeger voor jou vaak slecht afliepen, dan is het heel logisch dat je conflicten liever vermijdt.
Je moet vanuit je hart begrip hebben voor het deel van jou dat conflicten wil vermijden. Dan pas kun je dit gedrag veranderen.
Realiseer je dat je overtuiging niet de waarheid is
Bij de tweede stap ga je onderzoeken of de onbewuste overtuiging, in dit geval “conflicten zijn gevaarlijk”, ooit écht waar was.
Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van alternatieve verklaringen. Een alternatieve verklaring is een geloofwaardige uitleg van een gebeurtenis, die tegelijkertijd jouw onbewuste overtuiging ontkracht. Bijvoorbeeld:
- Conflicten waren gevaarlijk toen ik klein en afhankelijk was, maar nu niet meer;
- Mijn ouders/broertjes/zusjes hadden problemen, maar dat betekent niet dat conflicten gevaarlijk zijn.
Het doel is dat je gaat zien dat, wat er vroeger ook gebeurd is, niet betekent dat conflicten gevaarlijk zijn. Wat er gebeurd is, is voor meerdere uitleggen vatbaar.
Realiseer je dat de overtuiging alleen in je hoofd zit
Tenslotte ga je voor jezelf heel nauwkeurig zien dat de gebeurtenissen van vroeger, en jouw conclusie “conflicten zijn gevaarlijk”, twee verschillende dingen zijn.
Wat er gebeurd is, is gebeurd; maar “conflicten zijn gevaarlijk” is nooit gebeurd. “Conflicten zijn gevaarlijk” heeft al die tijd alleen in jouw hoofd bestaan als overtuiging, het was nooit de waarheid.
Wanneer je 100% helder ziet dat “conflicten zijn gevaarlijk” nooit een eigenschap was van de buitenwereld, maar alleen van jouw binnenwereld – dan verdwijnt de onbewuste overtuiging.
Je kunt voor jezelf testen of de overtuiging weg is. Zeg hardop “conflicten zijn gevaarlijk” (of een andere overtuiging waar je mee werkt) en voel wat er gebeurt. De overtuiging is weg als deze zin geen emotionele lading meer heeft.
Herhaal dit voor andere overtuigingen
Doorloop dit proces met al jouw onbewuste overtuigingen gerelateerd aan conflicten, en je conflictvermijdende gedrag verdwijnt in zijn geheel.
Het zal je verbazen met hoe veel rust en kalmte je straks een conflict aangaat, als dat nodig is!
Conclusie
Conflictvermijdend gedrag hoeft geen levenslange straf te zijn! Doorloop voor jezelf de stappen hierboven, of neem contact met mij op voor persoonlijk begeleiding.