3 mindfulness oefeningen voor innerlijke rust

Mindfulness is een effectief middel tegen angst, stress en ontevredenheid. En het kán ook heel leuk zijn.

In dit artikel geef je ik de 3 leukste en effectiefste mindfulness-oefeningen die ik ken.

Als we niet oppassen, kunnen we zo’n groot deel van onze tijd doorbrengen in ons hoofd. De onderstaande oefeningen brengen je terug in je lijf, en dat heeft een effect. Je wordt véél rustiger, veel meer ‘present’. Doe de oefeningen bewust, en er gaat echt een wereld voor je open

Probeer bij alle oefeningen een houding van speelsheid en nieuwsgierigheid te hebben. Het gaat meer om ontdekken dan alles goed doen.

Mindful spreken en luisteren

Deze oefening is heel nuttig als je een beetje verlegen bent, of als je het eng vindt om een presentatie te houden. De oefening werkt het beste met een partner, maar het kan ook alleen.

Met partner

Lees een verhaal voor aan je partner. Gewoon een willekeurig verhaal, maakt niet uit. Wat je gaat doen: je gaat heel bewust je lijf voelen tijdens het voorlezen. Jouw partner gaat heel bewust zijn of haar lijf voelen tijdens het luisteren. Dat is het.

Dit lijkt misschien geen spannende oefening, maar probeer het eens. Het zal je echt verbazen wat er gebeurd. Jullie gaan ontdekken dat er van alles gebeurt in je lichaam bij het voorlezen en bij het luisteren. Na afloop ben je meer ‘present’ en is een stuk van je sociale angst verdwenen. Het werkt echt!

Alleen

Met partner is spannender, maar je kunt de oefening ook alleen doen. Lees simpelweg een verhaal voor aan jezelf. Of luister naar een verhaal. Een willekeurig verhaal, maakt niet uit. Tijdens het voorlezen of luisteren ga je heel bewust je lijf voelen. Wat gebeurt er tijdens het voorlezen of luisteren? Het zal je verbazen hoeveel er gebeurt, hoeveel je kunt voelen.

Deze oefening brengt je echt rust en ‘presence’. Probeer hem eens!

Mindful wandelen of fietsen

Wandelen of fietsen kun je heel goed mindful doen. Als je dit een aantal keren geoefend hebt, ben je straks zelfs altijd als je wandelt of fietst mindful. Gewoon omdat het fijn is.

Wandelen en fietsen zijn typisch bezigheden waarin onze aandacht heel gemakkelijk naar onze gedachten kan gaan. We weten al hoe wandelen en fietsen moet, onze gedachten lijken echter interessanter.

Dat is natuurlijk niet zo! Je directe ervaring is altijd ‘nieuw’, je gedachten zijn altijd ‘oud’. Je zult gelukkiger worden als je je aandacht kunt verplaatsen van je gedachten naar je directe ervaring.

Dus ga het eens oefenen. Bij wandelen heel bewust voelen hoe je hele lichaam beweegt om het lopen mogelijk te maken. Voelen hoe je voeten steeds even gewicht dragen en dan weer even niet. Horen welk geluid je maakt bij het lopen. Gebruik al je zintuigen.

Hetzelfde kun je doen bij fietsen. Welk geluid maakt het? Hoe voelt het? Wat zie je? Wat ruik je? Heb vooral aandacht voor wat er in je lijf gebeurt bij het fietsen. Wat kun je allemaal voelen?

Doe het vaak, en je hoofd wordt steeds rustiger en jij steeds gelukkiger.

Je voeten voelen

Dit is mijn favoriete oefening om gedurende de dag te doen. Je kunt het altijd en overal doen: gewoon even je voeten voelen. Zijn ze er nog?

Denk niet aan je voeten maar voel ze. Hoe voelen je voeten om dit moment?

Wederom lijkt dit misschien een suffe oefening, maar hij is heel erg krachtig. Onthoud deze oefening, bijvoorbeeld voor als je nerveus of zenuwachtig bent. In wat voor situatie je ook verkeert: ga even je voeten voelen, en je bent minder bang! Zo simpel is het.

Even je voeten voelen is een hele simpele manier om meer geaard te zijn in jezelf en in het moment. Het werkt echt stress-verminderend.

Als bonus kun je jezelf nog twee vragen stellen:

  • Hoe is het op dit moment met mij?
  • Wat is belangrijk voor mij?

Dit zijn twee van de belangrijkste zaken om in je bewustzijn te hebben gedurende een dag, maar ze raken gemakkelijk zoek in de hectiek van alledag. Gebruik het moment van je voeten voelen om je weer even bewust te worden van hoe het met je is en wat belangrijk is voor jou.

Samenvatting

In dit artikel gaf ik je 3 simpele mindfulness oefeningen, waar je veel baat bij zult hebben:

  • Mindful spreken en luisteren;
  • Mindful wandelen of fietsen;
  • Je voeten voelen.

Het lijkt misschien allemaal niet zo spannend, maar mindfulness helpt echt! Deze oefeningen zullen je kalmer, meer ‘present’ en gelukkiger maken. Gebruik ze!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie