Levensdoel: stop met zoeken!

Voel je dat je een doel mist in je leven? En voel je een druk om een levensdoel te vinden, zodat je gelukkiger zult zijn? Dan is deze post voor jou.

De zoektocht naar een levensdoel is één van de manieren waarop we ongemerkt ontevredenheid introduceren in ons leven. Pas als ik mijn doel gevonden heb, dán kan ik gelukkig zijn – niet nu. Het is zo zonde, want je hebt helemaal geen doel nodig om gelukkig te zijn! Laat het streven naar een levensdoel los, en je bent direct gelukkiger.

De simpele waarheid is dat je geen levensdoel nodig hebt om gelukkig te zijn, succesvol te zijn of goed te functioneren.

Anders gezegd: wat je nu doet, dat is jouw levensdoel op dit moment. Deze post lezen, bijvoorbeeld. Een paar minuten later heb je weer een ander levensdoel. Je hebt geen constant, overkoepelend doel voor je hele leven nodig.

Hoe kan het ook anders? Jij bent niet constant, de wereld is niet constant, het leven is niet constant. Geef jezelf de vrijheid om ieder moment van de dag te doen wat je doet, en laat dat je levensdoel zijn.

De zoektocht maakt ongelukkig

Ik herinner me de periode dat ik zelf op zoek was naar een levensdoel. Wat een ellende! Gezien mijn perfectionisme ging het natuurlijk never nooit lukken om mijn perfecte levensdoel te vinden.

Dit veroorzaakte een hoop ontevredenheid. Door mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling was ik er van overtuigd geraakt dat het hebben van een levensdoel belangrijk, zelfs noodzakelijk was, om succesvol en gelukkig te zijn. Dat is niet waar!

Het grootste probleem met het idee van een levensdoel is de gedachte dat je een doel moet hebben, maar niet hebt. Hoe kun je dan gelukkig zijn? Voor je idee – en alleen voor je idee – mist er iets.

Pas later, als je dat doel gevonden hebt, én er naar leeft, dan geef je jezelf misschien toestemming om gelukkig te zijn met wat je hebt. Nu nog niet, voor je idee heb je dat geluk nog niet verdiend. De zoektocht naar een levensdoel maakt je nu ongelukkig.

Stop er mee. Stop met het zoeken naar een levensdoel. Ervaar je leven precies zoals het nu is. Dat is je levensdoel.

Het nut van een levensdoel

Heeft een levensdoel dan helemaal geen nut? Nee. Maar ik weet ook dat er veel coaches zijn die heel veel nadruk leggen op het vinden en formuleren van je levensdoel, en dat is ook weer niet voor niets.

Het idee is dat een levensdoel je helpt om bewustere keuzes te maken. En dat is natuurlijk prachtig, want groeien in bewustzijn – dát maakt wel degelijk gelukkig. Het maakt je ook effectiever in alles wat je doet.

Zoals ik het zie: de “school” van “levensdoel vinden” gebruikt het levensdoel als middel om jouw bewustzijn te verhogen. Dát is het uiteindelijke doel, dát maakt gelukkig, niet dat levensdoel op papier.

Misschien dat het werkt voor sommige mensen. Ik raad deze methode niet aan, omdat juist de zoektocht naar een levensdoel zo veel stress en ontevredenheid kan opleveren. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wou bereiken!

De makkelijke weg

Wat veel beter werkt: laat je bewustzijn zichzelf vergroten. Inderdaad: “laat”. Je bewustzijn vergroten is een passief iets, het gebeurt vanzelf.

Op de een of andere manier heb je deze post gevonden, gelezen, én is je bewustzijn vergroot. Hoe veel moeite kostte het? Ik durf te wedden dat het “als vanzelf” gebeurde. Je was niet bezig met je bewustzijn vergroten, en toch gebeurde het.

Het vergroten van je bewustzijn kun je niet tegenhouden en niet versnellen. Laat het gewoon gebeuren in het tempo waarin het gebeurt, en geniet van het proces.

Het grappige is, dat je met het vergroten van je bewustzijn datgene bereikt, waarvoor je dacht dat je een levensdoel nodig had: je gaat bewustere keuzes maken! Dat gaat vanzelf.

De keuzes die je maakt zijn namelijk een reflectie van je mate van bewustzijn. Groei je in bewustzijn, dan ga je bewustere keuzes maken.

Conclusie

Stop alsjeblieft met het zoeken naar een levensdoel. Doe het jezelf niet aan. Vertrouw er op, dat alles wat je doet jouw levensdoel is.

Stop met nadenken over je leven en ga het ervaren. Hoe is het nu met je voeten? Voel je ze op de grond?

Ga leven, houd het simpel, en laat dat levensdoel lekker zitten!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie