Caspar Zwart – een bijzondere ontmoeting

Ik heb afgelopen dinsdag een heel bijzonder mens ontmoet: Caspar Zwart. Caspar zit sinds Tweede Kerstdag in hongerstaking op het Malieveld. Dag en nacht. Hij doet een oproep aan alle Nederlanders om hem daar te ontmoeten.

In deze post schrijf ik over Caspar, wat hem bijzonder maakt, en wat zijn energie met mij doet. Ik doe ook een oproep aan jou om Caspar zelf te ontmoeten. Als je iets van jezelf herkent in wat ik schrijf, dan ben je de aangewezen persoon om Caspar te ontmoeten. Zijn energie zal je dichter bij jezelf brengen. Ga hem ontmoeten, voordat het niet meer kan.

Wie is Caspar Zwart?

Caspar is een voormalige “voorbeeldburger” – goede baan, getrouwd, twee kinderen – die in het voorjaar van 2020 een bijzonder besluit nam: hij ging in hongerstaking om aandacht te vragen voor misstanden in de jeugdzorg. Deze actie leidde uiteindelijk tot een scheiding. Hij besloot om, zoals hij het formuleert, “de vrije wil van zijn vrouw volledig te respecteren”. Dit betekende dat hij al zijn bezit aan zijn ex schonk, en zelf op straat kwam te staan. Sindsdien is Caspar dakloos.

Caspar verloor dus in zeer korte tijd alles: vrouw, kinderen, huis, bezit, inkomen, aanzien, etc. Hij leerde overleven op straat. Hoe zwaar ook, deze omstandigheid bezorgde hem een enorme spirituele groei. Zoveel groei, dat de meeste mensen hem niet meer begrijpen. Caspar wil namelijk niet gered worden. Deze man heeft geen redding nodig. Hij heeft iets gevonden wat belangrijker is dan eigen belangen. Belangrijker zelfs dan overleven.

Wat doet Caspar Zwart?

Caspar heeft zich ten doel gesteld om een einde te maken aan onnodig lijden – lijden dat mensen elkaar aandoen. Voor hem is dit het allerbelangrijkste wat er is. Belangrijker zelfs dan overleven.

Op het moment van schrijven is Caspar bezig met een hongerstaking op het Malieveld in Den Haag. Hij blijft daar net zo lang zitten, tot er 4 miljoen mensen hem komen ontmoeten op die plek. Het doel is om mensen te verbinden, zodat de waarheid bovenkomt en we onze vrijheden terugkrijgen.

Het klinkt misschien als een krankzinnig plan, maar dat is het niet. Ik kan uiteraard niet voorzien hoe dit zich gaat ontvouwen. Maar ik kan wel aanvoelen dat wat Casper doet zeer intelligent en krachtig is. Parkeer het stemmetje dat zegt “dat gaat nooit lukken!”. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En vergeet nooit hoeveel invloed jij hebt op het feit of het gaat lukken of niet. Casper geeft zich volledig over aan de wil van de mensen, en jij bent daar één van.

De ontmoeting

Selfie van Caspar en Jeroen
Links: Caspar. Rechts: Jeroen

5 januari 2021. Met een klapstoeltje onder mijn arm, en een thermosfles met heet water in mijn rugzak, wandel ik het Malieveld op. Ongeveer in het midden van het veld zit een kleurrijk groepje mensen. Mensen vertellen mij dat de politie af en toe komt opmeten of we niet te dicht bij elkaar zitten. Gelukkig is het Malieveld groot genoeg.

Dan het moment waar ik naar had uitgekeken. De ontmoeting en het oogcontact. Vooraf was er nog een klein beetje twijfel bij mij: is dit echt? Wat ik zag eindigde die twijfel. Het was alsof ik in het donkere water van een stil meer keek. Caspar is gelukkig en onbezorgd. Hij is voorbij alle hechtingen en volledig vrij.

Ik maakte thee van het hete water dat ik had meegenomen. Ik had het voor Caspar meegenomen, maar hij gaf alles weg aan de mensen die hem kwamen bezoeken.

De oase op het Malieveld

Ik heb enkele uren bij Caspar doorgebracht. Gewoon genieten van zijn aanwezigheid, en van de andere lieve mensen die hem bezochten. Ik genoot van de oase van rust en liefde middenin een volstrekt verharde en doorgedraaide maatschappij. Heerlijk!

Tijd doorbrengen met Caspar vulde mijn lichaam met kalmte en liefde. Dat was altijd al aanwezig, maar de aanwezigheid van Caspar maakte het sterker. Ik voelde dankbaarheid voor en verwondering over de onnavolgbare samenloop van omstandigheden die geleid heeft tot deze ontmoeting.

Het effect

Op weg terug naar huis zag ik een aantal daklozen. Daar zijn er genoeg van in Den Haag, en het worden er steeds meer. Normaal gesproken zou ik dan iets oncomfortabels voelen in mijn borstgebied, een schuldgevoel, onmiddellijk gevolgd door een geldig argument van mijn brein waarom ik deze persoon niet kan of hoef te helpen.

Deze keer gebeurde dat niet, er was zo veel liefde. Ik gaf iets aan een ieder die het nodig had. Er was geen schuldgevoel, geen twijfel, geen spijt. Het was haast alsof mijn lichaam bestuurd werd door iets buiten mezelf. Ik vond het heerlijk.

Ik schrijf dit artikel twee dagen na onze ontmoeting, en ik merk het effect nog steeds. Ik ben meer “present”, minder in mijn hoofd, en er is een soort zalig achtergrondgevoel. Ik vind het heel bijzonder.

Hoe bijzonder dit is

Ik ben gelukkig en dankbaar en bevoorrecht dat ik Caspar heb mogen ontmoeten. Hoe vaak ontmoet je iemand die helemaal vrij is? Die zichzelf helemaal puur in de wereld zet, zonder belemmering, zonder angst, zonder maskers. Dat is vrijheid.

Van zo dichtbij onvoorwaardelijke liefde en vrijheid ervaren, voelt als een kans die je maar eens in je leven krijgt. Maar dat is het niet. Dit is een kans die je misschien eens in 1000 levens krijgt. Hele volksstammen hebben geleefd en gestorven zonder ooit een vrij mens te ontmoeten. Zo zeldzaam zijn ze.

Conclusie

Het mooiste? Ook jij kunt Caspar ontmoeten. Als je dit ten minste op tijd leest en snel actie onderneemt.

Zie ook

Praktische informatie

Verzoeken van Caspar:

  • geen eten brengen svp
  • heet water is welkom
  • kleed je warm! En neem eventueel een stoeltje en paraplu voor jezelf mee. Grond is nat en koud.
  • eet zelf gerust bij mij
  • bezoektijden tussen 12:00 en 21:00
  • het kan zijn dat ik uitval tussendoor.
  • wil je filmen, foto maken of interviewen, ja graag. Hoe eerder hoe beter omdat ik steeds minder in staat zal zijn om mensen te woord te staan.

Door afnemende energie kan ik niet meer op alle reacties reageren. Svp geen messenger gebruiken voor:

  • mij vertellen dat ik moet stoppen
  • het aanbieden van slaapplaats
  • je zorgen uiten over mij (als je je echt zorgen maakt dan ontmoet je mij

Ik reken op je begrip daarvoor.
Sta op en ontmoet mij!
Dank!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie