Organiseer je leven met Amazing Marvin

Vergeet je vaak dingen? Verlies je het overzicht over wat je allemaal moet doen? Of mis je structuur in je leven? Dan ben je misschien geholpen met Amazing Marvin.

Amazing Marvin is een tool die ik al 20 maanden dag in, dag uit gebruik. Ik zie het als een vriendelijke assistent die mij helpt herinneren wat ik ook al weer wou doen, zodat ik het niet zelf hoef te onthouden. Heerlijk!

In deze post geef ik je een beeld van wat je allemaal met Marvin kan en hoe ik het zelf gebruik.

Opmerking: deze post bevat gesponsorde links. Mocht je via deze pagina een abonnement nemen op Amazing Marvin, dan ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.

Maar waarom zou je Marvin überhaupt gebruiken? Voor mij zijn de voordelen:

  • Meer structuur in mijn leven;
  • Minder stress;
  • Ik krijg meer voor elkaar.

Ik moet bekennen dat ik wel een beetje afhankelijk ben geworden. Ik kan me nauwelijks nog voorstellen hoe het is om zonder Marvin te leven. Hoe houd je dan het overzicht over alles wat je wilt doen? Ik zou meer stress hebben en minder voor elkaar krijgen.

Features

Dit zijn in mijn optiek de belangrijkste features van Marvin:

Inrichten zoals jij wilt

Mijn Day View voor vandaag.

De meest unieke feature van Marvin is dat je het helemaal kunt inrichten zoals jij wilt. Marvin kan een hele simpele TODO-list app zijn, of een complete projectenplanner. Het is maar net welke features (“Strategies”) je aan- en uitzet.

Ik houd van de aanpasbaarheid van Marvin, want het nodigt je uit om je eigen proces te verbeteren. Mijn eigen werkwijze is nooit af. Regelmatig experimenteer ik met nieuwe “Strategies” – kijken of ze me helpen. Is dat zo, dan laat ik ze uiteraard aan staan. Anders gaat het weer uit. Zo houd ik een “schone” applicatie, waarin alleen die functies zichtbaar zijn die ik daadwerkelijk gebruik.

Taken plannen op een specifieke dag

Een simpele, maar nuttige feature van Marvin is dat je taken kunt inplannen op een specifieke dag, de zogenaamde “do date”. Heel fijn, want tot die datum heb je geen “last” van de taak.

De “backburner”

De “backburner” is voor alle taken die nu niet direct uitvoerbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat ze:

  • Al ingepland staan ergens in de toekomst;
  • Afhankelijk zijn van een andere taak die eerst moet gebeuren;
  • Pas na een bepaalde datum kunnen beginnen.

De “backburner” zorgt ervoor dat je het overzicht houdt op wat nu relevant is. De rest komt later.

Terugkerende taken

Een terugkerende taak aanmaken.

Je kunt taken instellen die iedere dag, week, maand of jaar terugkomen. Handig voor bijvoorbeeld de vuilnis buiten zetten. Ook handig voor terugkerende administratieve taken.

Gewoontes

Een andere fantastische feature van Marvin is gewoontes. Je kunt Marvin vertellen welke gewoontes je wilt ontwikkelen, of juist afbouwen.

Gewoontes zijn zo krachtig. Als je één keer mediteert, merk je er misschien niet zo heel veel van. Maar als je iedere dag mediteert, denk je dat je dat gaat merken? Ik denk het wel. Gewoontes zijn in staat om jou en je leven te transformeren.

Het leuke aan Marvin is dat het echt helpt om gewoontes te ontwikkelen. Zeker als je meer dan 1 gewoonte wilt ontwikkelen.

Ik heb een aantal gewoontes die nauwelijks tijd kosten. Even piano oefenen, even gitaar oefenen, even mediteren. Per gewoonte hoef ik daar maar 5 minuten per dag in te steken om resultaat te bereiken. Het gaat om de regelmaat.

Zonder Marvin zou ik hier gestrest van raken. “Ook nog dit doen”, “ook nog dat doen”. Zonder Marvin zou ik gewoontes laten vallen – niet omdat ze te veel tijd kosten of te weinig opleveren, maar enkel omdat het me te veel mentale energie kost om mezelf er aan te herinneren om al die gewoontes te doen.

Met Marvin heb ik gewoon een lijstje, dus ik hoef niks zelf te onthouden. En het zijn allemaal “quick wins”. Met een tijdsinvestering van een paar minuten kan ik er weer eentje afvinken.

Maar het gaat natuurlijk niet om het afvinken. Op deze manier maak ik daadwerkelijk voortgang met dingen die belangrijk zijn voor mij, maar niet vanzelf gebeuren. Het hoeft niet eens iedere dag: 3 tot 4 keer per week is genoeg.

Dankzij Marvin kan ik structureel aan mijn eigen ontwikkeling werken, zonder dat het overweldigend of vermoeiend voelt. Integendeel, ik heb er plezier in!

Focus op psychologie

Dingen gedaan krijgen heeft een hele grote psychologische component. Stel je veel uit, of ben je snel afgeleid? Dan is het 10x moeilijker om iets gedaan te krijgen. Wat ik mooi vind aan Marvin, is dat de makers de psychologie van dingen gedaan krijgen goed begrijpen, en ook terug laten komen in de applicatie.

Dit zijn 3 optionele “strategies” die je kunt activeren om je te helpen met de psychologische kant van dingen gedaan krijgen.

Procrastination wizard

De procrastination wizard is een tool die je kunt gebruiken als je veel uitstelt. Als je merkt dat je een bepaalde taak aan het uitstellen bent, dan kun je Marvin vragen waarom dat zo is. Aan de hand van gerichte vragen krijg je meer inzicht in waarom je uitstelt. Marvin helpt je zo om een pad voorwaarts te vinden, terwijl je het gevoel had dat je vastzat.

Vervolgstappen

Een andere simpele, maar zeer nuttige feature is next steps. Wanneer je in Marvin een project invoert zonder daarbij een taak in te voeren, dan krijg je een waarschuwing te zien. Marvin zet je zo aan om voor ieder openstaand project een vervolgstap te bedenken.

Heel nuttig, want een project is vaak een groot, vaag ding. En grote, vage dingen kunnen gemakkelijk leiden tot uitstelgedrag. Het helpt enorm om voor een project een vervolgstap, of een eerste stap te bedenken.

Wil je bijvoorbeeld een eigen website maken? Als je dat nog nooit gedaan hebt, en misschien ook niet zo heel handig bent met computers, kan het een behoorlijk obstakel lijken. Het lijkt een groot en ingewikkeld project. Dat is intimiderend, en leidt gemakkelijk tot uitstelgedrag. Het is niet direct duidelijk hoe je moet beginnen, en wat er allemaal bij komt kijken.

Door een eerste stap te bedenken, maak je het concreet en hanteerbaar. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een blog die voor jou precies op een rijtje zet hoe je dat moet doen. Dat kun je vanavond nog doen. Na het lezen heb je nieuwe informatie, waarmee je de volgende stap kunt bepalen.

Op deze manier maak je een groot en vaag project hanteerbaar, zodat je meters gaat maken in plaats van uitstellen.

Beslishulpen

Keuzestress kan ook een hindernis zijn om voortgang te maken. Misschien heb je zoveel op je bordje, dat je simpelweg niet weet waar te beginnen. Je raakt overweldigd door al dat werk.

In zo’n geval kun je het kiezen overlaten aan Marvin. Marvin gooit al je taken op een grote hoop, en geeft je er één terug om nu aan te werken. Op deze manier besteed je je mentale energie aan het doen van je werk, en niet aan het kiezen welke taak er als volgende aan de beurt is.

Marvin blog

Ten slotte is er nog het “productivity blog” van Marvin. Een uitstekende bron van informatie en tips om je eigen productiviteit te verhogen.

Op je mobiel

De iOS app van Marvin is wat beperkt, maar heeft wel alles wat ik nodig heb.

Het meest gebruik ik hem om dingen, die me gedurende de dag te binnen schieten, in te voeren. Met behulp van het “+” teken kun je meteen een datum koppelen aan de taak. “Morgen de tandarts bellen” wordt bijvoorbeeld “Tandarts bellen +1d” (“over 1 dag”). Zo hoef ik niks zelf te onthouden.

Daarnaast zijn ook je gewoontes beschikbaar in de app. Je kunt zien welke gewoontes nog open staan voor vandaag, en je kunt ze afvinken.

De Android app heb ik zelf niet gebruikt.

Tips

Ik deel graag deze twee tips met je om nog meer uit Marvin te halen.

Niet meer zelf dingen herinneren

Actief dingen herinneren gaat ten koste van je focus en mentale energie. Hoe vaak denk je niet “oh, niet vergeten om X/Y/Z”? Op het moment dat je die gedachte krijgt, kun je er vaak niks mee. Misschien krijg je een beetje stress omdat je bang bent dat je het tóch gaat vergeten.

Als je niet oppast, heb je tientallen keren per dag zulke gedachten. Zonde van je mentale energie! Je verliest focus en krijgt stress, zonder dat het ook maar iets oplevert.

Dat kan beter. Ik heb een hele simpele strategie:

Als ik iets bedenk wat ik niet moet vergeten, stop ik het meteen in Marvin. Dat kan op mijn mobiel, dus overal. Daarna vergeet ik het.
Wanneer ik klaar ben om “iets” te doen, kijk ik in Marvin welke taak er aan de beurt is.

0 stress!

Als je de Task Reminders strategy aanzet, dan kun je Marvin ook vragen om je op een bepaald tijdstip aan een taak te herinneren. Voer bijvoorbeeld in “mama bellen 20:00”, en je krijgt om 8 uur een reminder om je moeder te bellen.

Impulsmanagement

Marvin werkt ook goed tegen (online) impulsaankopen. Het komt wel eens voor dat ik iets wil kopen, misschien al wat dingen uitgezocht heb, maar toch nog wat twijfels heb. Wil ik het echt? Sluit het wel goed aan? Dat soort dingen.

Wat ik dan doe: ik zet het in Marvin met +2w (“over 2 weken”). In de notitie bij de taak zet ik alles wat ik al uitgezocht heb, eventueel met de link naar het artikel. Mentaal/emotioneel kan ik de aankoopbeslissing nu gemakkelijk loslaten, want het staat in Marvin.

Over 2 weken komt het item vanzelf weer in beeld. Tegen die tijd weet ik meestal wel of ik het ding daadwerkelijk wil aanschaffen, of dat het meer een bevlieging was. Zo heb ik me al heel wat geld bespaard.

Gebruikersinterface, support & prijs

Gebruikersinterface

De enige ergernis die ik heb met Marvin is dat de gebruikersinterface niet altijd even handig is. Er wordt veel gewerkt met knopjes die opeens verschijnen als je met de muis naar een bepaalde plek op het scherm gaat. Dat vergroot de leercurve. Je kunt namelijk niet zien waar bepaalde functionaliteit zit, je moet het weten: “Als ik met mijn muis daarheen ga, dan verschijnt dat knopje wat ik nodig heb”.

Daarnaast zijn de knopjes vaak klein en zitten ze dicht bij elkaar. Dit verhoogt het inspanningsniveau wat nodig is om de applicatie te gebruiken, omdat je steeds heel precies het juiste knopje moet aanwijzen. Als ik langere tijd achter elkaar in Marvin werk, bijvoorbeeld om een project te herstructureren, merk ik dat ik vermoeid raak. Dit is voor mij een teken dat de gebruikersinterface niet ergonomisch is.

Ten slotte voelt de interface soms wat traag, bijvoorbeeld als je in een goed gevulde Master List aan het werk bent.

Nu heb ik een bijzonder lage tolerantie voor gebruikersinterfaces die niet lekker werken. Een ander zou het misschien niet eens merken. Ondanks dit ongemak kies ik voor Marvin, omdat geen andere tool me zo goed helpt om dingen voor elkaar te krijgen.

Support

Marvin support is uitstekend. Ik krijg altijd snel reactie op mijn vragen. En dan niet een standaardantwoord, maar een antwoord van een mens die meedenkt met mijn probleem en me vaak meteen kan helpen met een oplossing waar ik nog niet aan gedacht had.

Prijs

Dan de prijs. Marvin kost 8 dollar per maand als je per jaar betaalt, of 12 dollar per maand als je maandelijks betaalt. Je kunt ook “lifetime” kopen voor 300 dollar.

Ik hoor wel eens uit mijn omgeving dat mensen dat duur vinden. Ik vind dat niet, want ik weet hoeveel rust en effectiviteit ik krijg dankzij Marvin. Ik heb minder stress en krijg meer gedaan voor 8 dollar per maand. Ik vind het een prima deal.

Samenvatting

PlusMin
Het werkt echt.Gebruikersinterface kan gestroomlijnder
Extreem flexibel
Goede support

Conclusie

Marvin helpt mij om meer gedaan te krijgen met minder stress. Wil jij ook meer gedaan krijgen met minder stress? Ga dan naar amazingmarvin.com, en meld je aan voor de vrijblijvende proefperiode van 30 dagen.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie