Depressie verhelpen zonder medicijnen

Ben je depressief? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer bovenop komen.

Het kan verleidelijk zijn om medicijnen te gebruiken om je depressie te verhelpen. Bedenk echter van tevoren goed welke nadelen er aan zitten:

  • Wat zijn de bijwerkingen?
  • Wanneer kun je er weer mee stoppen? Hoe moeilijk of makkelijk is dat?
  • Word de werking na verloop van tijd minder?
  • Werkt het verslavend?

Ik ben zelf geen voorstander van het gebruik van medicijnen bij depressie: nog nooit heeft iemand een depressie overwonnen door een pilletje te nemen. Bovendien blijf je in je slachtofferrol: een medicijn moet jouw probleem oplossen, en niet jijzelf.

Dat gezegd hebbende: ieder mens en iedere situatie is uniek, dus blijf ook zelf goed nadenken wat goed voor je is.

Als je nu al medicijnen gebruikt, en wilt afbouwen, overleg dan altijd eerst met je arts hoe je dat veilig kunt doen.

In dit artikel help ik je om zelf je depressie te verhelpen, zonder dat je daar medicijnen voor nodig hebt.

Oorzaak depressie

Er wordt wel gezegd over depressie dat er bepaalde stofjes in de hersenen uit balans zijn. Medicijnen zouden die balans dan kunnen herstellen.

Deze uitleg klopt niet, en dat kun je gemakkelijk zelf controleren. Heb je een reden om depressief te zijn? Waarschijnlijk heb je tal van redenen. Meestal vallen de hoofdredenen in één van deze categorieën:

  • Je wilt iets, maar kunt het niet krijgen;
  • Je wilt iets niet, maar komt er niet van af.

Er zit altijd een gevoel van machteloosheid in.

Hoe kun je dan gelukkig zijn? Dat zou totaal ongepast zijn. Je zenuwstelsel werkt prima: er zijn goede redenen om ongelukkig te zijn, en je bent ongelukkig. Dat klopt met elkaar. Er is dus niks uit balans.

De échte reden voor je depressie is iets wat in het verleden is gebeurd en wat je emotioneel nooit goed hebt kunnen verwerken. Medicijnen veranderen daar helemaal niks aan.

Dat betekent gelukkig niet dat je dan maar de rest van je leven ongelukkig moet zijn. Je depressie gaat over, echt! Ook al doe je helemaal niets: het gaat over.

Je hoeft echter niet lijdzaam af te wachten, tot je depressie over is. Er zijn heel veel dingen die je kunt doen, om het proces te versnellen. Hieronder mijn belangrijkste tips.

Neem je brein niet te serieus

Om je depressie te verhelpen, werkt het heel goed om je brein minder serieus te nemen. Als je brein je vertelt dat je een heel groot probleem hebt, dat je leven niks voorstelt, dat je niks waard bent, dat je leven zinloos is, dat niks je nog plezier kan geven: ga dat dan onderzoeken. Is dat echt zo? Heb ik een heel groot probleem? Begin met je voeten voelen. Is hier een heel groot probleem? Voel je buik. Is hier een heel groot probleem? Voel je ademhaling, je longen. Is hier een heel groot probleem? Voel je hart kloppen en je bloed stromen. Is hier een probleem?

De kans bestaat dat er best veel dingen goed gaan in je lijf. Je leeft, dat is al heel wat. Terwijl jij je in je hoofd druk hebt zitten maken over je verleden of je toekomst, heeft je lijf precies datgene gedaan wat écht belangrijk is: ademhalen, zuurstofrijk bloed verspreiden naar alle delen van je lichaam, en alle andere essentiële lichaamsfuncties. Je hoefde er geen moeite voor te doen en het ging (grotendeels) goed.

Wanneer je steeds maar je aandacht blijft verplaatsen van je brein – dat leeft in de toekomst en het verleden – naar je lichaam – dat leeft in het nu – wordt het onmogelijk voor je depressie om in stand te blijven. Hij zal oplossen.

Het verplaatsen van je aandacht van je gedachten naar je lijf is een vaardigheid die je moet trainen, hij komt niet vanzelf. Meditatie en mindfulness zullen je hierbij helpen.

Accepteer je depressie

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je depressie af, maar kun je hem ook accepteren?

Wat als je je depressie toestemming kunt geven, om er te zijn? Wat als het geen probleem is, waartegen je moet strijden? Wat als het maar een fase in je leven is, die weer voorbijgaat?

Kun je jezelf toestaan om verdrietig te zijn? Wat als je niet blij hoeft te zijn? Misschien is verdriet wel de mooiste emotie die je ooit kunt ervaren.

Iedereen wil altijd gelukkig zijn, maar er bestaat geen geluk zonder verdriet. Verdriet is gewoon een andere verschijningsvorm van geluk, waarin je echt gaat doorvoelen hoe waardevol iets voor je is of is geweest.

Ik ben altijd gelukkig wanneer ik verdrietig ben, want er is niks wat je zo dicht bij jezelf, bij de kern van je zijn brengt, als verdriet. Dus zie verdriet niet als vervelend, een hindernis of een lastpost. En al helemaal niet als iets wat je moet vermijden. Het werkt precies andersom: verdriet maakt je gelukkig. Laat je verdriet rustig zijn werk doen.

Zie je depressie niet meer als iets waar je tegen moet strijden, maar accepteer je gevoel zoals het komt. Wanneer je stopt met strijden, gaat de depressie sneller voorbij.

Neem verantwoordelijkheid

Om je depressie te verhelpen, moet je verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid voor alles in je leven: al je omstandigheden en vooral je gemoedstoestand.

Verantwoordelijkheid nemen lijkt misschien het tegenovergestelde van accepteren, maar dat is het niet. Net zoals je tegelijk verdrietig en gelukkig kunt zijn, kun je tegelijkertijd verantwoordelijkheid nemen voor je depressie en je depressie accepteren.

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je je depressie “van jou” maakt. Het is niet meer iets wat je overkomt, iets wat een ander je aandoet. Zolang je iets buiten jezelf de schuld geeft van je depressie, neem je geen verantwoordelijkheid, en kun je niet uit je depressie komen.

Kun je jezelf openstellen voor deze mogelijkheid? Zou het kunnen dat je depressie niet komt door wat een ander gedaan heeft? Kijk of je je daarvoor kunt openstellen. Zodra je inziet dat jouw keuzes een aandeel hebben in je depressie, dan kun je er wat aan gaan veranderen.

Zoek de natuur op

Wat heel goed werkt bij depressie is om de natuur op te zoeken. Het grote voordeel van natuur is dat het geen emotionele bagage heeft. Alles is simpel en direct en dat is helend. Dus ga er op uit, ga je huis uit en de natuur in, zoveel je kan.

Ik weet heel goed dat de natuur ook teleurstellend kan zijn. Je hebt al deze grote problemen in je hoofd, alles wat je “somehow” moet oplossen. En de natuur brengt je geen stap dichter bij een oplossing. De natuur is neutraal en gaat jou absoluut niet helpen met het vervullen van je verlangens.

Tegelijkertijd is dat het hele doel. Je kunt denken en piekeren tot je een ons weegt, maar het zal je alleen maar verder van huis brengen. Wat je nodig hebt, is een dieper begrip van jezelf en je plek in het grotere geheel. Dus ga daar naar toe, ga de natuur ervaren, proeven, ruiken. Letterlijk met je poten in de modder. Het zal je voeden.

Coaching of therapie

Depressie gaat bijna altijd samen met onverwerkt jeugdtrauma, een negatief zelfbeeld en een laag gevoel van eigenwaarde. Dat kun je niet in je eentje even oplossen. Dus zoek hulp bij een goede psychiater, psycholoog, coach of therapeut. Zoek iemand die je vertrouwt en waarbij je je goed voelt, dat is het belangrijkste.

Als de therapie goed werkt, zul je merken dat je steeds minder vaak negatieve gedachten over jezelf of de wereld hebt.

Conclusie

Uiteindelijk komt het hier op neer. Wil je niet depressief zijn, verplaats dan je aandacht van je gedachten naar de realiteit. Wie in het hier en nu leeft, kán niet depressief zijn. Goede coaching of therapie helpt om negatieve gedachten sterk te verminderen, zodat je gemakkelijker in het “nu” blijft.

Met medicijnen ga je nooit op dit punt komen, maar met geduld, oefening en de juiste begeleiding, kom je er wél.

Heb je specifieke vragen over jouw depressie? Stel ze hieronder, of gebruik mijn contactformulier.

Tot slot: het ziet er nu misschien nog niet naar uit, maar wie door zijn of haar depressie weet te groeien in bewustzijn, wordt een dolgelukkig mens. Houd vol!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Subscription Form

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

Plaats een reactie