De drang naar seks is een spiritueel verlangen

Ik heb de afgelopen jaren heel wat zelfhulp- en spirituele boeken gelezen. Het leek me leuk om daar wat van te delen op mijn blog. Ik begin met het boek wat ik het meest recent gelezen heb: Sex Matters van Osho. Osho is één van mijn favoriete leraren. Eigenwijs, briljant, uitgesproken en tegelijkertijd barmhartig. Osho heeft zelf geen enkel boek geschreven. De boeken op zijn naam zijn collecties van onvoorbereide speeches die op schrift gezet zijn. Op punten vind ik Sex Matters te stellig en onvoldoende onderbouwd, maar dit zijn de belangrijkste dingen die ik er uit gehaald heb.

De belangrijkste boodschap in Sex Matters is dat de menselijke seksdrang eigenlijk een spiritueel verlangen is. Dat zit zo. In een goede, liefdevolle vrijpartij verdwijnt langzamerhand het ik-bewustzijn, het ego. De gedachten komen tot rust. Daarnaast verdwijnt het gevoel voor tijd. Deze toestand van geen ego, geen gedachten en geen tijd voelt heerlijk. Het is de belangrijkste reden dat seks zo lekker is.

Osho noemt deze orgastische toestand van geen ego, geen gedachten en geen tijd superconsciousness. Superconsciousness is de fijnste, meeste liefdevolle toestand die er bestaat. En we zijn allemaal bereid om een hoop moeite te doen om een glimp van die toestand op te vangen (via seks dus). Bij seks duurt deze toestand echter hoogstens een paar minuten. En daarom hebben we snel weer zin in seks.

Is er een manier om meer tijd door te brengen in deze staat van superconsciousness? Volgens Osho kan dat door meditatie. Je kunt mediteren tijdens het vrijen: wees echt in het moment, liefdevol naar en één met je partner. Daarnaast suggereert Osho actieve meditaties zonder seks.

De spirituele wereld zit vol paradoxen, en mede daardoor is het gemakkelijk om Osho verkeerd te begrijpen. Osho noemt zichzelf de grootste vijand van seks. Maar daarnaast merkt hij op dat wijzelf en de wereld om ons heen het resultaat zijn van seks. En dat het leven van mensen, dieren en planten volledig draait om voortplanting.

Zelfs superconsciousness is volgens Osho een vorm van ‘seksenergie’. Dat zit zo. Seks is een manier om betere wezens te vormen. De evolutie naar de huidige mens was niet mogelijk geweest zonder seks. We hadden niet zo kunnen evolueren door enkel kopiën van onszelf te maken. De genetische uitwisseling in seksuele voortplanting was noodzakelijk voor het ontstaan van geavanceerde diersoorten zoals de mens. Superconsciousness is dusdanig anders dan onze gebruikelijke ervaring, dat je het kunt zien als een wedergeboorte. Een superbewust mens is een betere soort. Op die manier kun je het streven naar superconsciousness of verlichting zien als een seksueel streven – het streven naar een betere soort.

Vrijwel alle culturen hebben een ongemakkelijke relatie met seks. Osho redeneert dat cultuur en seks van nature met elkaar in conflict zijn. In essentie is cultuur het streven om méér te zijn dan dieren. We eten met mes en vork (of stokjes). Maar seks confronteert ons met onze natuur. Het is puur dierlijk. En dat maakt het een taboe. Gelukkig niet meer zo’n taboe als het geweest is, maar nog altijd is seks geen algemeen geaccepteerd gespreksonderwerp.

Osho spreekt uitgebreid over de onderdrukking van seks door de maatschappij. Hij spreekt vooral over India, waar de onderdrukking nog veel erger is, maar ook in Nederland wordt seks slechts stilzwijgend geaccepteerd. Men houdt het liever privé. En als er dan toch gevreeën moet worden, dan het liefst in de context van een (vaste) relatie. En maar met één persoon. Gedurende die relatie althans. Daarna is vrijen met iemand anders weer stilzwijgend oké.

Osho wijt het ontstaan van pornografie en seksuele marketing aan de maatschappelijke onderdrukking van seks. Waar de dierlijke impulsen beknot worden, al is het maar een beetje, zoeken ze een andere uitweg. Hierdoor ontstaat seksualiteit, ofwel verziekte seks. Verziekt? Ja, want seks is natuurlijk, lichamelijk, dierlijk. Het lichaam is seks. Seksualiteit, daarentegen, zit in het hoofd. Seksualiteit is een obsessie die ontstaat wanneer de natuurlijke seks door maatschappelijk normen en waarden beperkt wordt.

Dit gaat heel ver. Osho geeft het voorbeeld van vrouwen uit de Victoriaanse tijd, die alle huid moesten bedekken. Het gevolg was dat mannen al opgewonden raakten bij het zien van een vrouwelijke grote teen. Dit is verziekte seks, een mentale obsessie. Dat wat we niet mogen zien, krijgt vanzelf een ziekelijke aantrekkingskracht. Een vrouw met wat kleren aan is veel spannender dan een blote vrouw.

Osho heeft het ook nog over het verleidingsspel. Hij legt iets uit wat voor veel logisch denkende mannen een raadsel is: waarom doen vrouwen moeite om er sexy en aantrekkelijk uit te zien, ook als ze helemaal niet op zoek zijn naar een partner? Het gaat om macht. Osho noemt het treffend ‘sekspolitiek’: gewild zijn door mannen geeft vrouwen een bepaalde macht over deze mannen. Vaak heel veel macht, want mannen willen heel graag seks met haar. En zij wil net zo graag seks. Maar als ze het geeft, is ze de macht over deze man kwijt. Een vrouw heeft de meeste macht over mannen zolang ze als een sappige wortel net buiten hun bereik kan blijven hangen.

Het laatste onderwerp dat ik uit Sex Matters wil behandelen gaat het diepste. Osho gebruikt het verhaal van Adam en Eva als een prachtige analogie voor het leven. In eerste instantie leven Adam en Eva in het Hof van Eden. Ze krijgen alles wat ze nodig hebben, maar ze zijn zich niet bewust van het paradijs waarin ze leven. Ze leven gewoon. Osho relateert dit aan de eerste levensfase, de baby die zich nog niet bewust is van zichzelf. Dan eten Adam en Eva van de Boom der Kennis en is het paradijs voorbij. De baby wordt een peuter en ontwikkelt ik-bewustzijn. Vanaf nu bestaat de wereld uit twee vakken: ‘ik’ en ‘niet-ik’. Dit jonge mens zal de rest van zijn leven proberen zoveel mogelijk fijne dingen in het ‘ik’-vak te krijgen en alle vervelende dingen in het ‘niet-ik’ vak. En dit gaat heel ver. Onze ervaring van een mooie auto, man, vrouw, huis, karaktereigenschap is totaal anders, afhankelijk van of dit ding ‘van mij’ of ‘niet van mij’ is. Ons hele leven kunnen we worstelen om dingen in het door ons gewenste vakje te krijgen, en het lukt nooit helemaal. Hierdoor ervaren we een spanningsveld tussen wat we hebben en wat we willen, en genieten we niet van het paradijs om ons heen – wat nooit weg geweest is. Osho noemt deze toestand halfwetend. Superconsciousness is helemaal wetend: de illusies van het menselijke brein doorzien, beseffen dat alles volmaakt is als het is, dat er helemaal geen onderscheid is tussen ‘ik’ en ‘niet-ik’, en je bent weer in het paradijs.

Nieuwsgierig geworden naar Sex Matters? Koop hem ergens.

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Nieuwe posts direct in je inbox?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt 2x per maand.

Als bedankje ontvang je mijn gratis meditatie Terug in balans.

Verwerken...

Bedankt! Je ontvangt een email ter bevestiging.

Zelfstandig werken aan jouw groei

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Samen werken aan jouw groei

Het snelst groei je met 1-op-1 ondersteuning van een goede coach of therapeut. Ik kan je helpen om jouw specifieke knelpunten boven tafel te krijgen en te genezen.

3 gedachten over “De drang naar seks is een spiritueel verlangen”

  1. Een vraag. mag je seks hebben als je elkaar alleen ontzetten lief vind, verder geen relatie wil hebben, gezien op onze oude leeftijd. u reactie graag ,alvast bedankt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie