Overwin spreekangst bij Toastmasters

Spreekangst. Bijna iedereen heeft het in meer of mindere mate. Je moet een presentatie geven, en dan slaan de zenuwen toe. Wat gaat iedereen van mijn verhaal vinden? Wat gaat iedereen van mij vinden? Een presentatie geven kan doodeng zijn. Of juist helemaal niet eng. Er is niks inherent aan een presentatie wat eng of gevaarlijk is. Maar het is wel een situatie die heel gemakkelijke onze angst voor afwijzing, falen, er niet bij horen oproept. En dat maakt het eng.

Is het erg om spreekangst te hebben? Nee, zeker niet. Ook met spreekangst kun je gewoon een presentatie geven als je dat wilt, en het kan best goed gaan. Dus maak er geen probleem van, als je spreekangst hebt. Het is geen schande. Maar waarschijnlijk zul je niet staan te popelen om presentaties te geven. En dat kan wel betekenen dat je kansen mist, om jezelf te laten zien. Je hebt veel meer waardevolle kennis en inzichten te delen dan je zelf denkt. Meer zelfvertrouwen bij het spreken helpt je om meer kansen te grijpen om jezelf in de schijnwerpers te zetten en je kennis te delen.

Angsten kun je vaak verminderen door ze rechtstreeks te confronteren. Door gewoon te doen waarvoor je bang bent. Ik weet het, dit is altijd vele malen makkelijker gezegd dan gedaan. Het helpt om een veilige omgeving te hebben waarin je je angst kunt confronteren, en wat mensen die je aanmoedigen. Zo’n omgeving kun je op veel plaatsen in Nederland en de rest van de wereld vinden: het heet een Toastmasters club.

Toastmasters is een concept dat ergens begin 20e eeuw in Amerika bedacht is. Een club bestaat uit zo’n 20 tot 40 leden die elkaar helpen om beter te worden in het spreken. Er zijn geen betaalde opleiders, het is voor en door leden. Leden geven speeches, die vervolgens door andere leden beoordeeld worden. Je krijgt zo waardevolle feedback om een betere spreker te worden. Ook zit er altijd een improvisatie-onderdeel bij: ergens over praten zonder voorbereid te zijn. Met deze oefening leer je zonder voorbereiding toch een gestructureerd verhaal te houden.

Voor de liefhebbers is er ook een jaarlijkse wedstrijd spreken in het openbaar. De wedstrijd is verdeeld over verschillende rondes. Je spreekt eerst bij je eigen club, en als je dat wint, neem je het op tegen de beste sprekers van clubs uit de directe omgeving, enz. Als je echt heel goed bent, kun je uiteindelijk door naar de internationale finale. Maar dan moet je wel echt heel goed zijn – dit is geen gemakkelijke competitie.

Een Toastmasters club is één van de weinige omgevingen waarin alle aanwezigen je zullen steunen in je doelstellingen – wat ze ook zijn. Er is geen rivaliteit, geen machtsspelletjes, geen afkeurende kritiek. “Gewoon” een groep mensen die jou helpt om het beste uit jezelf te halen.

Daarnaast is Toastmasters een soort familie. Er zijn meer dan tienduizend clubs over de hele wereld, en de meeste zullen een Toastmaster van een andere club warm ontvangen. Als Toastmaster heb je overal ter wereld familie.

Bij een Toastmasters club gaan, is een uitstekende manier om je zelfvertrouwen als spreker te vergroten. En dat hernieuwde zelfvertrouwen zal ook uitslaan naar andere aspecten van je leven, bijvoorbeeld borrels of andere sociale interacties.

Toastmasters heeft mij geholpen om met meer zelfvertrouwen en duidelijker te spreken. Ik ben meestal comfortabel voor een groep, en dat was niet altijd zo. En ik weet dat ik de komende jaren nog veel meer uit Toastmasters ga halen.

Lijkt het jou leuk om ook meer zelfvertrouwen te hebben als spreker, of in het algemeen? Wil je je spreekangst overwinnen? Wil je beter communiceren of beter leiding geven? Kijk op toastmasters.nl of er een club bij je in de buurt is, en ga eens langs!

Stop ontevredenheid!

Ervaar je op dit moment pijn, verdriet, angst, onzekerheid, woede, jaloezie of ontevredenheid? Gebruik mijn gratis meditatie Terug in balans om je snel beter te voelen.

Laat oude blokkades los

Wil je meer handelingsvrijheid, meer presence en minder zorgen? Leer het gewoon thuis, vanuit je luie stoel, met mijn nieuwe cursus loslaten.

Plaats een reactie